Γιώργος Χουλιαράκης: Έπρεπε να αυξήσουμε τους φόρους | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Νοεμβρίου 2017, 18:40

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή ήταν μικρή. Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει με μείωση των δαπανών και την αύξηση στους φόρους» ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχουν θαύματα κι εύκολες λύσεις».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) είναι η ταχύτητα προσαρμογής – η δική μας είναι πιο ήπια και έχει πιο δίκαιη κατανομή του βάρους. Προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα». 

Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πιο συνεκτικό, πειστικό και αξιόπιστο αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση από το δικό μας».

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την δήλωσή του περί «συνειδητής υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης» ο κ. Χουλιαράκης είπε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η φορολόγηση είναι μεγάλη και για αυτό υπόσχεται να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τις αστοχίες της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με υπ. Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη, απέδωσε την «αναπόφευκτη» δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε το 2015, αποδίδοντάς τη στη λανθασμένη οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τόνισε δε ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ήταν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των στόχων σε πιο ρεαλιστικούς.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε «ανοιχτός» στο να γίνει ψύχραιμη ειλικρινής και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και για τις «αστοχίες»- όπως διευκρίνισε- τον δύο πρώτων προγραμμάτων αλλά και για το πώς φτάσαμε στο 2010 «ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον».

TAGS: