Οικονομία

Έξοδος στις αγορές μέσω ανταλλαγής ομολόγων

Έξοδος στις αγορές μέσω ανταλλαγής ομολόγων
Νέα προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

Η νέα έξοδος στις αγορές από την Ελλάδα θα γίνει σήμερα, καθώς ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων ώστε το προφίλ του χρέους να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Θα προχωρήσει κατά κάποιο τρόπο σε μία ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω Swap. 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την κίνηση αυτή, ενώ έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ και τον ESM. Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας κίνησης την παρούσα χρονική στιγμή.

Το Swap περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012. Το συνολικό χρέος των εν λόγω τίτλων αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Ο στόχος

Ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφωθεί ένα πεδίο αγορών και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στις κατηγορίες των επιλέξιμων για την ποσοτική χαλάρωση (QE). 

Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ με περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι με την κίνηση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα βάλει χρήματα στα κρατικά Ταμεία, αλλά θα οργανώσει καλύτερα το υφιστάμενο χρέος. 

Νέα έξοδο στις αγορές από την Ελλάδα αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2018, και αφού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση. Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, όπου και θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του Swap.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments