Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες καιρικές καταστροφές στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες καιρικές καταστροφές στην Ελλάδα
Το www.pagenews.gr κάνει αναδρομή στις μεγαλύτερες καταστροφές που προήλθαν από καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που έρχονται από την Δυτική Αττική το τελευταίο διήμερο και οι νεκροί που έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα. Ένα “τσουνάμι” λάσπης έχει ισοπεδώσει τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, περιουσίες έχουν χαθεί, άνθρωποι έχουν καταστραφεί.

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στο… έλεος της κακοκαιρίας. Το www.pagenews.gr κάνει μια αναδρομή στις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει φέρει ο καιρός στη χώρα μας.

5 Ιουλίου 1907: Τρίκαλα

Η έντονη καταιγίδα φέρνει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της Ελλάδας. Στην πόλη των Τρικάλων οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ενώ από το ορμητικό κύμα που προκλήθηκε στον ποταμό Ληθαίο καταστρέφονται περισσότερα από 1200 σπίτια, με τον απολογισμό να κάνει λόγο για 6.000 άστεγους.

 

4 Νοεμβρίου 1924: Καλαμάτα

Για περίπου 3 ώρες μια μεγάλη νεροποντή έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Καλαμάτας. Δρόμοι και πλατείες αντισκάφηκαν σε βάθος δύο μέτρων, ενώ οι ζημιές ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δραχμές. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν συνολικά 15.

28 Νοεμβρίου 1928: Πελοπόννησος

Για 18 ολόκληρες ώρες μια ισχυρή καταιγίδα διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά της σε Τεμένη, Αίγιο, Σπάρτη, Σελινούντας+Πηνειός ποταμό και πολλά γύρω χωριά. Πάνω από 200 σπίτια κατέρρευσαν αρδρευτικά έργα καταστράφικαν, το ξεχείλισμα του Πηνειού κατέστρεψε εξ’ολοκλήρου την γεωργική παραγωγή και παρέσυρε τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο Γήθειο το 30% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, στη σπάρτη διεκόπη η λειτουργία της γραμμής Αθηνών – Πελ/νήσου αφού εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία μεταξύ Ζευγολατίου – Τεμένης. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους δέκα.

 

20 Νοεμβρίου 1932: Σητεία

Ισχυρή βροχή δύο ωρών ξεριζώνει χιλιάδες δέντρα και μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων καταστρέφονται. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και αρκετά αρδρευτικά έργα καταστράφηκαν. Πολλά ζώα πνίγηκαν, ενώ καταστράφηκε η γέφυρα της Πέτρας.

 

20 Νοεμβρίου 1976: Θεσσαλονίκη

Μια καταρρακτώδης νεροποντή πλήττει τις περιοχές Δενδροπόταμος, Σταυρούπολη, Κορδελλιό και Μαινεμένη. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ 300 οικογένειες μεταφέρθηκαν σε γυμνάστια για προστασία. Τρεις μέρες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, νέα ισχυρή καταιγίδα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα προστατευτικά αναχώματα του χειμάρρου του Δενδροπόταμου, ενώ 440 κάτοικοι του Επταλόφου και της Μαινεμένης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

29 Οκτωβρίου 1978: Δυτική Μακεδονία

Επί δύο μέρες η έντονη βροχή που πέφτει φέρνει προβλήματα στον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης και στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Πλημμύρισαν όλες οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιποι νομοί υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και οι συγκοινωνίες διεκόπηκαν για 2 μέρες στην δυτ. Μακεδονία. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

 

19 Νοεμβρίου 1979: Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Ένα μαζικό μέτωπο επαναλαμβανόμενων καταιγίδων στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα θέτε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιοχές Έδεσσα, Ημαθία, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Πύργο και Καλαμάρα.

Οι βροχές έσπασαν το φράγμα του ποταμού Άγρα στην Έδεσσα και στο Λιποχώρι και η περιφεριακή διώρυγα Βερμίου στο 66ο χλμ της οδού Θεσ/κης-Βέροιας, παρασύρθηκαν αναχώματα, γκρέμισαν γέφυρες (Ημαθία οδικές γέφυρες Αγίας Μαρίνας, Τριποτάμου, Πολλά Νερά).

Πλημμύρισαν πολλά χωριά, έγινε καθίζηση στον εθνικό δρόμο κοντά στην περιφέρεια Τάφρο της Ημαθίας. 60.000 στρέματα γης πλημμύρισαν και 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ 5.000 στρέματα πλημμύρισαν στην πεδιάδα της Πέλλας. Γενικευμένες ήταν οι ζημιές σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

27 Οκτωβρίου 1980: Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία

Ισχυρή νεροποντή πλήττει τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Λαμία και Λάρισα. Καταστράφηκαν 8.000 στρέμματα βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.

18 Νοεμβρίου 1983: Μεσσηνία

Πολύ ισχυρή καταιγίδα με επιβεβαιωμένο κρούσμα ανεμοστρόβιλου πλήττει τις περιοχές Μεσσήνη, Αβραμιό, Λυκότροφο, Μάλαινα, Μαυρομάτη Παμίσου, Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία και Φιλιατρά.

Τρία σπίτια κατέρρευσαν ενώ πολλά πλημμύρισαν από τους χειμάρους. Οι συγκοινωνίες διεκόπηκαν, καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες λαδιού καθώς και αγροτικές καλλιέργειες.

23 Μαρτίου 1987: Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες καιρικές καυαστροφές όλων των εποχών, κυρίως για τη Θεσσαλία. Η κακοκαιρία, με την ισχυρότατη νεροποντή διάρκειας αρκετών ωρών, έπληξε τις περιοχές Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Φλώρινα.

Στη Θεσσαλία πλημμύρισαν συνολικά 80.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν κυρίως στη Λάρισα κ Θεσσαλονίκη. Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας που βρισκόταν στο 24ο χλμ παλιάς εθνικής οδού Έδεσσας Φλώρινας. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της 10 νεκρούς.

22 Νοεμβρίου 1989: Δωδεκάνησα

Ισχυρό κύμα θύελλας σε Αρχάγγελο, Πλατανιά, Κοσκινού, Μασάρι και Μαλώνα φέρνει μεγάλες ρωγμές στον δρόμο Ρόδου – Λίνδου. Καταρρέουν δεκάδες γεφύρια, ενώ στο χωριό Αρχάγγελος πλημμύρισε το 60% των σπιτιών.

24 Αυγούστου 1990: Φθιώτιδα, Αχαΐα, Θεσσαλία, Εύβοια

Ραγδαία νεροποντή εξελίχθηκε σε γενικευμένο μέτωπο με ισχυρες καταιγίδες. και έπληξε Λαμία, Καμένα Βούρλα Άγιος Κωνσταντίνος και γύρω χωριά Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βασιλικά της Ισταίας Εύβοιας.

Άφησε πίσω της πέντε νεκρούς, δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ η μοναδική γέφυρα του χειμάρρου που βρισκόταν κοντά στα Καλάβρυτα κατέρρευσε.

 

19 Νοεμβρίου 1992: Καβάλα

Μέσα σε μισή ώρα ισοπεδώθηκε η περιοχή Ελευθερές Καβάλας από την ισχυρότατη νεροποντή. Καταστράφηκαν 40 αυτοκίνητα, ενώ κατέρρευσαν πολλά σπίτια. Το οδικό δίκτυο καταστράφηκε κατά 70%, ενώ η νεροποντή άφησε πίσω της 4 νεκρούς.

20 Οκτωβρίου 1994: Δωδεκάνησα

Ισχυρή καταιγίδα πλημμυρίζει εντελώς τα χωριά Αρχάγγελο, Μαλώνα, Λάρδο, Αφάντο, Μάσσαρι και Φαληράκι. Ο απολογισμός είναι τέσσερις νεκροί και καταστροφή τμήματος του δρόμου της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου.

 

22 Οκτωβρίου 1994: Θεσσαλία

Η θεομηνία που έπληξε την Καρδίτσα ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν ολόκληρο το χωριό Μεταμόρφωση λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ενιππέα.Βαμβακοκαλλιέργειες καταστράφηκαν, εκατοντάδες αιγοπρόβατα πνίγηκαν, σπίτια κατέρρευσαν, ενώ δεκάδες άλλα μαζί με καταστήματα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και μερικά χαρακτηρίστηκαν μη κατοικίσιμα. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της έναν νεκρό.

 

8 Ιουλίου 2002: Κηφισός

Τεράστια νεροποντή πλημμυρίζει ισόγεια και υπόγεια οικιών και επιχειρήσεων κυρίως εκατέρωθεν του Κηφισού. Μεγάλα τμήματα του υδρογραφικού δικτύου κατέστησαν απροσπέλαστα ή έπαθαν ζημιές.

 

24 Οκτωβρίου 2014: Δυτική Αθήνα

Όπως και τώρα, έτσι και πριν τρία χρόνια, η Δυτική Αττική επλήγη από την πλημμύρα που προκλήθηκε λόγω της νεροποντής. Σπίτι πλημμύρισαν, καταστήματα έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments