Πολιτική

Προϋπολογισμός 2018: Ψηφίζεται και φέρνει νέο πακέτο μέτρων

Προϋπολογισμός 2018: Ψηφίζεται και φέρνει νέο πακέτο μέτρων
Ο προϋπολογισμός για το 2018 ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης και - μεταξύ άλλων - προβλέπει το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ. Ποια είναι τα νέα μέτρα που έρχονται από 1/1/2018.

Ο προϋπολογισμός του 2018 ψηφίζεται την Τρίτη από τη Βουλή, έτσι ώστε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει για το 2018:

-ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ, -η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%, -το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και -το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.

Τα νέα μέτρα

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα φέρει όμως και νέα μέτρα, με τις αυξήσεις φόρων και την επιβολή νέων τελών να βρίσκονται στη λίστα.

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει:

1. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ. 2. Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων για εξοικονόμηση 328 εκατ. ευρώ. 3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές, για την είσπραξη επιπλέον 59 εκατ. ευρώ (124 εκατ. το 2019).4. Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ.5. Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που θα αποφέρουν 74 εκατ. ευρώ6. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb) για την είσπραξη 48 εκατ. ευρώ.

7. Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών, που θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 121 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.8. Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, με κόστος για μισθωτούς και συνταξιούχους 68 εκατ. ευρώ. 9. Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς, για την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ.10. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία.11. Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.12. Αυστηρότερη εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα. 

Μειωμένες οι δαπάνες

Για το 2018 μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες του προϋπολογισμού καθώς προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,438 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 916 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης τόκων, της επανεκτίμησης της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, της μείωσης του ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ, της επανεκτίμησης των αποδιδόμενων πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της επανεκτίμησης των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Κόντρα Τσακαλώτου – Βενιζέλου στη Βουλή

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας άγριας κόντρας με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας για τον προϋπολογισμό του 2018.

«Προσχωρείτε στην πολιτική μας χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε γι’ αυτό και η παρουσία σας είναι επώδυνη και επικίνδυνη για τη χώρα. Η άλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε συνονθύλευμα αυταπάτης και πολιτικής εξαπάτησης. Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο και επάνοδο στην κανονικότητα αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας για το αν θα υπάρξει ένα άλλο μνημόνιο γιατί το άλλο μνημόνιο ήδη υπάρχει είναι το τέταρτο και έχει ψηφιστεί πανηγυρικά. «Είναι επιτυχία η έξοδος από το μνημόνιο τρία με μέτρα χρηματοδότησης και δάνειο και είσοδος στο μνημόνιο τέσσερα με εποπτεία, μέτρα, αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους και χωρίς δάνειο;» διερωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος. 

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε: «Τα έχετε κάνει όλα λάθος και δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας» ενώ αναφέρθηκε και στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

«Αφού το mail Χαρδούβελη ήταν "παιδική χαρά" γιατί δεν την κλείνατε την "παιδική χαρά"; Γιατί δεν κάνετε ένα πραγματικό story επιτυχίας να πάρετε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Παιδική χαρά, παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται πως δεν μπορείτε να παίξετε ούτε στην παιδική χαρά.Αποτύχατε και αντί να έρχεστε και να λέτε τα ίδια και τα ίδια χρειάζεται να κάτσετε αλλά τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση για να δείτε που πήγατε στραβά γιατί δεν μπορέσατε να τα καταφέρετε και μήπως θα μπορέσετε μετά από 20- 30 χρόνια όταν όλα ο ελληνικός λαός θα σας ξαναπιστέψει».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε εκ νέου το λόγο λέγοντας: «Δεν υπάρχει έξοδος από το τρίτο μνημόνιο προς την κανονικότητα, υπάρχει δέσμευση προς το τέταρτο μνημόνιο το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό. Είστε επικίνδυνοι πρέπει να φύγετε και να αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση».

Η κόντρα ολοκληρώθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς μεταξύ των δύο αντρών:

Τσακαλώτος: «Αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;»Βενιζέλος: «Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα την λάβετε από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος και να ξεκαβαλικέψετε».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του είχε προβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε εκλογές προκαλώντας εσωτερική ρήξη με θέματα την δικαιοσύνη και το Σύνταγμα: «Είστε καταδικασμένοι να κλείνετε το αντισυστημικό σας μάτι γιατί μόνο έτσι μπορείτε να απευθυνθείτε στο κοινωνικό ακροατήριο που έχετε επιλέξει, οδηγείστε σε μια πολιτική χωρίς αξίες και χωρίς στρατηγική.

Θα ανοίξετε μέτωπο κατά της δικαιοσύνης κατά του Συντάγματος για να δημιουργηθούν νέα μέτωπα και να πάτε σε εκλογές με ρήξεις. Οι εκλογές θα γίνουν σε κλίμα θεσμικής ρήξης για να έχετε αφήγημα, το αφήγημα δεν θα είναι το success story που δεν αφορά το κοινωνικό σας ακροατήριο. Πρέπει να υπάρξει το νωρίτερο δυνατό μια άλλη πλειοψηφία που θα ψηφίσει ένα προϋπολογισμό που θα εκφράζει μια νέα εθνική αντίληψη».

Non paper ΝΔ: Ο προϋπολογισμός φέρνει νέα μέτρα λιτότητας

Ο προϋπολογισμός 2018 επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισ. ευρώ και αυτά δεν είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, επισημαίνει σε non paper για τον προϋπολογισμό η ΝΔ.

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020, αναφερόμενη στις περικοπές συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου, που, όπως επισημαίνει, «κοστίζουν ένα μηνιάτικο για τους χαμηλόμισθους και τουλάχιστον δύο για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, τα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ που επιβάλλονται το 2018, περιλαμβάνουν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων, που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους. 

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι από 1/1/2018:

– Οι ένστολοι θα χάσουν περίπου 230 ευρώ το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

– Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ. 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους, θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.

– Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

– Αυξάνεται η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.

– Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.

– Οι πολίτες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα συνειδητοποιήσουν ότι το επίδομα θα μειωθεί κατά 50%.

– Οι νησιώτες θα δουν το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και έκτακτο επίδομα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε άνεργους νέους, από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι:

– Πρώτον, η κυβέρνηση μόνο φέτος επέβαλε συνολικά μέτρα ύψους 2,7 δις ευρώ. Το 2018 επιβάλλει επιπλέον μέτρα 1,9 δισ. Συνολικά την τριετία 2015- 2018 έχει επιβάλει μέτρα ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει τα 5,1 δισ., τα οποία θα επιβληθούν το 2019 και το 2020, φτάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ. 

«Μια κυβέρνηση, η οποία έχει νομοθετήσει μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ παρουσιάζει ως θετικό το γεγονός ότι επιστρέφει 700 εκατομμύρια. Παίρνει πολλά από πολλούς και δίνει ελάχιστα σε λίγους» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία. 

– Δεύτερον, η κυβέρνηση αυτή έχει κατακρεουργήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και το 2018, με νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Καταργεί προκαταβολικά τα κοινωνικά επιδόματα, και τώρα επιστρέφει ελάχιστα χρήματα πίσω επιχειρώντας και πάλι να εξαπατήσει του πολίτες.

– Τρίτον, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι εκείνο που ζητούν οι νέοι από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αποσπασματικά επιδόματα που δίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά βιώσιμες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Οι νέοι θέλουν δουλειές και ευκαιρίες, όχι απλά να περάσουν καλύτερα τα Χριστούγεννα. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει και μοιάζει να επιχαίρει για τη γενιά των 360 ευρώ που προκάλεσε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments