Διεθνή

Καταλονία: Έκλεισαν οι κάλπες – Υψηλό το ποσοστό συμμετοχής

Καταλονία: Έκλεισαν οι κάλπες – Υψηλό το ποσοστό συμμετοχής
Έκλεισαν οι κάλπες στην Καταλονία, όπου διεξήχθησαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στην Καταλονία, για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, φαίνεται πως τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Τα αποτελέσματα για 135 έδρες:

Ciudadanos (Θιουδαδάνος)- 36Junts per Catalunya ( Μαζί για την Καταλονία)- 34ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά) – 32 PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα)- 17 Catalunya en Comú (Podemos)- 8 CUP – 4PP (Λαϊκό Κόμμα)- 4.

Νωρίτερα, το exit poll της La Vanguardia προβλέπει θρίλερ μεταξύ των Θιουδαδάνος και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, του προφυλακισμένου Ζουνκέρας, για την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ισπανικής εφημερίδας το Θιουδαδάνος φέρεται να συγκεντρώνει 35-37 έδρες και να βρίσκεται οριακά στην πρώτη θέση. Το κόμμα του Οριόλ Ζουνκέρας, όμως φέρεται να συγκεντρώνει 34-36 έδρες και, συνεπώς η μάχη για την πρώτη θέση παραμένει αμφίρροπη.

Το Junts του Κάρλες Πουτζντεμόν συγκεντρώνει 28-29 έδρες και το CUP 5-6. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, εφόσον συμφωνήσουν, θα μπορέσουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην καταλανική Βουλή.

Μαζική προσφυγή στις κάλπες

Πάνω από τα 2/3 των Καταλανών ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης για να ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές, μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του αυτονομιστικού κινήματος στην ισπανική περιφέρεια.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 68,32% στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), υψηλότερο κατά 5% και πλέον σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί την ίδια ώρα ποσοστό 63,12%.

Αντίθετα με το 2015, η σημερινή ημέρα είναι εργάσιμη στην Καταλονία επομένως πολλοί Καταλανοί ενδέχεται να πάνε να ψηφίσουν τις δύο τελευταίες ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να φθάσει σε σχεδόν 75%.

Τα φαβορί

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση διεκδικούν το κεντροδεξιό κόμμα Θουιδαδάνος που στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας και το αριστερό Ρεπουμπλικανικό κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο, κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα προκύψουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments