Μάριο Ντράγκι: Μειώθηκε η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων για μικρά δάνεια και αυτών για μεγάλα δάνεια | Pagenews.gr
Pagenews Team 24 Ιανουαρίου 2018, 18:18

O επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή David Coburn ότι τα επιτόκια των μικρών επιχειρηματικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί περισσότερο από τα επιτόκια των μεγάλων δανείων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα τους μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων για μικρά δάνεια (έως 250.000 ευρώ) και αυτών για μεγάλα δάνεια (πάνω από 1 εκατ. ευρώ) μειώθηκε σημαντικά από τον Μάιο του 2014 και διαμορφώθηκε κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό της τον Οκτώβριο του 2017.

Αυτό δείχνει, προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν γενικά περισσότερο από τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων.

«Τα επιτόκια χορηγήσεων για μικρά δάνεια κινούνταν τον περασμένο Οκτώβριο γενικά σε παραπλήσια επίπεδα στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ομάδων χωρών ήταν περίπου 170 μονάδες βάσης (σ.σ.:1,7 ποσοστιαίες μονάδες) τον Μάιο του 2014», σημειώνει ο Ντράγκι στην επιστολή του. Για τον λόγο αυτό, «θα ήθελα να σημειώσω ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι τώρα γενικά ομοιογενής μεταξύ των χωρών, των διαφόρων μεγεθών επιχειρήσεων και επίσης των κλάδων, οδηγώντας σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης σε όλη την Ευρωζώνη», προσθέτει.

TAGS: