Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα – Τι λένε οι μάρτυρες

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα – Τι λένε οι μάρτυρες
Μίζες εκατομμυρίων σε 2 πρώην πρωθυπουργούς και 8 ακόμα βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 20 καταθέσεις μαρτύρων που περιλαμβάνει η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Η δικογραφία έχει ήδη μεταβιβαστεί στη Βουλή.

Μίζες που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ για 8 πρώην υπουργούς και 2 πρώην πρωθυπουργούς, περιγράφουν στις τουλάχιστον 20 καταθέσεις τις οποίες έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελείς διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και 3 προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι άνοιξαν την έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Τα 10 πολιτικά πρόσωπα (πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί) σύμφωνα με τους μάρτυρες πήραν σχεδόν 45-50 εκατομμύρια ευρώ.

– Συνολικά 30 πολιτικά και μη πρόσωπα (υπουργοί, πρωθυπουργοί, 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κλπ) φέρονται να πήραν περί τα 60 εκατομμύρια σε μίζες.

– "Το μεγάλο πάρτι", κατά την έκφραση μάρτυρα, "έγινε προ των μνημονίων". Έτσι η μερίδα του λέοντος φέρεται να διατέθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ενός προστατευόμενου μάρτυρα, για την αγορά των περίφημων εμβολίων γρίπης. Εκεί φέρεται να διατέθηκε για μίζες ποσό 40 εκατομμυρίων σε 3 πολιτικά πρόσωπα (δεν αφορά δηλαδή μόνο υπουργό).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μάρτυρες έδωσαν και συμπληρωματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η γνώση των πληροφοριών που έθεσαν στις αρχές και τα οποία βέβαια θα εμπλουτιστούν και θα διασταυρωθούν στη συνέχεια από την έρευνα των εισαγγελιών διαφθοράς με επικεφαλής την κα Ελενη Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς, Στ. Μανώλη και Χρ. Ντζούρα.

Διπλάσια Δαπάνη 

Η έρευνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέδειξε ένα τεράστιο πάρτι στο χώρο της υγείας και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου. Από αυτή φαίνεται πως από το 2000 μέχρι το 2015 από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο που ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους χειρισμούς της Novartis η ζημιά το ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Η ζημία προκύπτει από το γεγονός ότι για λόγους διαφθοράς ή αμέλειας από το 2000 και μετά η Ελλάδα δαπανούσε σε φαρμακευτική δαπάνη το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πώς γινότανΗ διαδικασία γινόταν μέσω:

– Της τιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis. 

-Της έγκρισης των δικών της φαρμάκων για να μπουν στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με τα φάρμακα άλλων εταιριών που καθυστερούσαν να εγκριθούν.

– Της ταχύτερης αποζημίωσης της Novartis από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από ό,τι οι άλλες εταιρίες για τα δικά τους φάρμακα.

Τα φάρμακα τα οποία δίδονταν με αυξημένες τιμές αφορούσαν κυρίως τους τομείς της ογκολογίας και της οφθαλμολογίας.

Τα ονόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το zougla.gr, πηγές τόνισαν πως η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» στα ονόματα οκτώ πρώην υπουργών και δύο πρωθυπουργών, από το 2006 έως τις αρχές του 2015. Πρόκειται για πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος θα διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, οι δύο πρωθυπουργοί είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Tα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis είναι τα εξής:

Γιάννης Στουρνάρας 

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΆδωνις ΓεωργιάδηςΕυάγγελος Βενιζελος Ανδρέας ΛυκουρέντζοςΜάριος ΣαλμάςΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος Κουτρουμάνης Παναγιώτης Πικραμμένος Αντώνης Σαμαράς.

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά τους δέκα πρώην υπουργούς.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS, για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παράλληλα διαβιβάστηκαν στη Βουλή τρεις μηνυτήριες αναφορές, μεταξύ των οποίων και μία από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments