Διεθνή

Καταλονία: Στις 12 Μαρτίου η νέα απόπειρα εκλογής τοπικού πρωθυπουργού

Καταλονία: Στις 12 Μαρτίου η νέα απόπειρα εκλογής τοπικού πρωθυπουργού
Μόνος υποψήφιος για τις εκλογές στην Καταλονία είναι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος αυτονομιστικής οργάνωσης.

Στις 12 Μαρτίου θα συνεδριάσει το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας για την εκλογή του νέου τοπικού πρωθυπουργού, με μόνο υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο της «Εθνοσυνέλευσης της Καταλονίας» – οργάνωσης υπέρ της ανεξαρτησίας – Τζόρντι Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μαδρίτη, λόγω της απόπειρας απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως όμως και ο Κάρλες Πουτζεμόν, τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας που παραμένει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη, ο κ. Σάντσες έχει λίγες πιθανότητες να αναλάβει τη θέση του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης, καθώς πιθανόν να μην μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπως απαιτείται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ακόμη όμως και αν το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέψει στον Τζ. Σάντσες να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, η εκλογή του δεν είναι εξασφαλισμένη. Τα δύο μεγαλύτερα φιλοαποσχιστικά κόμματα, το «Μαζί για την Καταλονία» (Κέντρο – Κεντροδεξιά) η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Κεντροαριστερά/Αριστερά) θα τον στηρίξουν, ωστόσο η αντικαπιταλιστική αριστερή «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας» αρνείται να του παράσχει στήριξη και θα απέχει της ψηφοφορίας.

Δεδομένου ότι ο Κ. Πουτζνεμόν και άλλος ένας αποσχιστής βουλευτής βρίσκονται στο Βέλγιο, ο Τζ. Σάντσες έχει εξασφαλισμένες 64 ψήφους σε σύνολο 135 βουλευτών, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 68.

Τα κόμματα που τάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαθέτουν 65 βουλευτές.

Προς το παρόν και μέχρι την εκλογή επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, η Καταλονία κυβερνάται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments