Καμπανάκι Στουρνάρα για τους εσωτερικούς κινδύνους στη χώρα | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Μαρτίου 2018, 12:40 29 Μαρτίου 2018, 12:40

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 25χρονης επετείου της Accenture στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2018 ως έτος ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. 

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πάνω από 2%, στηριζόμενη σε ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, στη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τις ισχυρές επενδυτικές δαπάνες και επωφελούμενη από τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης και των συνθηκών χρηματοδότησης.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχουν εσωτερικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τον αντίκτυπο της υπερβολικής φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και εξωτερικοί κίνδυνοι που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την πιθανή αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, με τις αναταραχές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με την άνοδο του προστατευτισμού παγκοσμίως. 

Tο βασικό ζήτημα τους επόμενους μήνες είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή του ελληνικού κράτους στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 

Όπως είπε, για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός η οικονομική πολιτική να επικεντρωθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος, αφετέρου οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσδιορίσουν λεπτομερέστερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αναφορικά με το καθεστώτος στήριξης μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμείνει χαμηλή και σε περίπτωση που οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινωθούν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες που μόλις περιέγραψα θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό θα σηματοδοτήσει την τελική έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια οδυνηρής προσαρμογής, κοινωνικών εντάσεων, ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στην Εξεταστική – Αρνήθηκαν στη σύζυγο Στουρνάρα να καταθέσει

Διαψεύδουν τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Γ. Στουρνάρα

Στουρνάρας: Δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση "καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια"

Ευκλείδης Τσακαλώτος – Γιάννης Στουρνάρας: Κόντρα για την επόμενη μέρα των μνημονίων

Ετικέτες: