Οικονομία

Politico: Το λουρί των μνημονίων θα μείνει κοντό στο λαιμό της Ελλάδας

Politico: Το λουρί των μνημονίων θα μείνει κοντό στο λαιμό της Ελλάδας
"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τους Έλληνες από το να γυρίσουν στα παλιά τους κόλπα. Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις", αναφέρει στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με τίτλο άρθρου «Οι δανειστές της Ελλάδας την πιέζουν να βγει από τα μνημόνια αλλά μόνο κατ’ όνομα», η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καθώς είναι πρώτο θέμα, στην ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού Politico.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό κάνει μια λεπτομερή ανάλυση λέγοντας, ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν έλεγχο στην οικονομική της πολιτική και έχει δεχθεί μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην χρεοκοπήσει. Εκτός αυτού, το Politico σημειώνει ότι αξιωματούχοι της αποκαλούμενης τρόικας κάνουν ό,τι μπορούν για να μην της βγάλουν τις χειροπέδες. Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι θεσμοί είναι ελάχιστα πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα πλήρη έλεγχο στα οικονομικά της.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου: «Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους». Και προσθέτει ότι ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης».

Το “λουρί” θα μείνει στον λαιμό της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, άλλος αξιωματούχος υπενθυμίζει στο περιοδικό, ότι είναι πολλά τα λεφτά που χρωστάμε στους Ευρωπαίους και γι’ αυτό το λουρί δεν θα μας το βγάλουν από το λαιμό και μάλιστα θα είναι και… κοντό. Η Ελλάδα σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επεξεργάζονται το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, θα υποστεί ακόμα και μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο πολύ αυστηρή επιτήρηση.

Το Politico γράφει ακόμα ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ πίσω από κλειστές πόρτες εξέφρασε την αγωνία του ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί κατά την διάρκεια του ελληνικού προγράμματος μπορεί να πάνε στράφι μετά τον Αύγουστο.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τους Έλληνες από το να γυρίσουν στα παλιά τους κόλπα. Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις”, είπε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eurogroup: Αποφασίζουν για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments