Οικονομία

Φεύγουν χωρίς συμφωνία οι θεσμοί – Διαφωνία με την Κυβέρνηση, μεγαλώνει η αγωνία

Φεύγουν χωρίς συμφωνία οι θεσμοί – Διαφωνία με την Κυβέρνηση, μεγαλώνει η αγωνία
Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά, την ώρα που στην ελληνική πλευρά επικρατεί... παγωμάρα λόγω των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και χάνονται τα διαπραγματευτικά ατού - Παραμένουν στο τραπέζι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ.

Αγωνία επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης μετά και τις τελευταίες συζητήσεις που έγιναν με τους Θεσμούς, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σε πολύ αργούς ρυθμούς και το ΔΝΤ… αγριεύει.

Η ελληνική πλευρά χάνει ολοένα και περισσότερο τη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των δανειστών, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν το βράδυ και όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική πλευρά, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group.

Τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016, που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ήρθαν στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, αφοπλίζοντας την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ήταν αρνητικό κατά 1,2%, αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αρνητικό κατά 1,1%! Τα στοιχεία δείχνουν επί της ουσίας πως το 2016 έκλεισε με ύφεση 0.05% και σε καμία περίπτωση με ανάκαμψη.

Στοιχεία που έφεραν παγωμάρα στην ελληνική κυβέρνηση και αδυνάτισαν ουσιαστικά τα τεχνικά επιχειρήματα για τον θετικό αντίκτυπο μέτρων, ενώ δίνουν στο ΔΝΤ την αφορμή για να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ πολύ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι.

Σήμερα, πάντως, από το πρωί υπάρχουν συναντήσεις με τεχνικά κλιμάκια, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 15.00 το μεσημέρι.

Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμα θολό σε σχέση με το αν θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου κιόλας ότι είναι και η ημέρα του EuroWorking Group. 

Mάλιστα, σε αυτή την ερώτηση, κυβερνητικός αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά χθες αργά μετά το τέλος της συνάντησης απάντησε γενικά και αόριστα λέγοντας ”θα δούμε”, ενισχύοντας την ανησυχία και διατηρώντας την αγωνία σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments