Τότεναμ

Τότεναμ
Η Τότεναμ είναι Αγγλική ομάδα με έδρα το Λονδίνο.

Η Τότεναμ είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην Αγγλία. Ιδρύθηκε το 1882 και έχει έδρα της το Λονδίνο ως Hotspur, και έπαιξε στο πρωτάθλημα του νότου ως το 1908, όταν εισήλθε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.Πριν από αυτήν την άνοδο, η Τότεναμ είχε κατακτήσει το κύπελλο Αγγλίας το 1901, και έγινε η μόνη ομάδα που δεν συμμετείχε σε μεγάλη κατηγορία από την ίδρυση του συστήματος Football League.

Από τότε, η Τότεναμ έχει κερδίσει:

  • Tο κύπελλο Αγγλίας ακόμα 7 φορές, το πρωτάθλημα 2 φορές,
  • το Λιγκ Καπ 4,
  • το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2, ενώ έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η κατάκτηση του τελευταίου το 1963 έκανε την Τότεναμ την πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Στον τελικό, που διεξήχθη στις 15 Μαΐου του 1963 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, η Τότεναμ συνέτριψε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 5-1. Τη σεζόν 1960-61 έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ τον 20ο αιώνα.

Πρώτη φορά στο Champions League

Η Τότεναμ κατόρθωσε να εισέλθει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League το 2010, αφού απέκλεισε την ελβετική Γιουνγκ Μπόις, αφού έχασε 3-2 στο εκτός έδρας πρώτο ματς, την διέσυρε με 4-0 στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πίτερ Κράουτς, οποίος πέτυχε χατ τρικ.

Τερμάτισε πρώτη σε έναν πολύ δύσκολο πρώτο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσει την κάτοχο του τρεμπλ Ίντερ, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Τβέντε και την τρίτη της Γερμανίας Βέρντερ Βρέμης. Σε 6 αγώνες είχε 11 βαθμούς. Νίκησε εντός έδρας και τις 3 αντιπάλους της (4-1 την Τβέντε, 3-1 την Ίντερ και 3-0 τη Βέρντερ), ενώ εκτός έδρας έφερε 2 ισοπαλίες (2-2 με τη Βέρντερ και 3-3 με την Τβέντε), ενώ έχασε ηρωικά από την Ίντερ με 4-3. Από αυτό το ματς έγινε ξακουστός στην Ευρώπη ο Γκάρεθ Μπέιλ, αφού ενώ η Τότεναμ έχανε με 4-0 από το πρώτο ημίχρονο, πήρε από το χέρι την ομάδα του και με χατ τρικ στο δεύτερο μέρος την οδήγησε ένα βήμα πριν την ισοπαλία (4-3)!

Στη φάση των 16 κληρώθηκε με την ιστορική Μίλαν. Όλοι την είχαν ξεγραμμένη και ως απόλυτο αουτσάιντερ για την πρόκριση. Κι όμως. Κέρδισε εκτός έδρας στο πρώτο ματς 0-1 με γκολ του Κράουτς, ενώ στο δεύτερο με ηρωική εμφάνιση από τον Γκαλάς, κατάφερε και έμεινε στο 0-0, ώστε να πάρει την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε την πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης. Από τη Ρεάλ αποκλείστηκε χάνοντας 4-0 εκτός έδρας και 1-0 εντός.

Η Ιστορία των χρωμάτων και του εμβλήματος

Έπειτα από πολλές αλλαγές, αλλά χωρίς να αλλάξει το κύριο θέμα του σήματος που είναι ο πετεινός με τη μπάλα στα πόδια, από το 2006 έχουμε το σημερινό σήμα. Αυτή η αλλαγή ήταν μία πιο μοντέρνα πινελιά στο κλασικό σήμα. Πρόκειται για έναν πιο λιτό πετεινό και μία μπάλα του παλαιού ποδοσφαίρου στα πόδια του, μαζί με το όνομα της ομάδας. Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι στο σήμα αυτό διατηρούνται πολλά από τα στοιχεία του ονόματος, ενώ τονίζει και την πρωτοτυπία του.

Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη δομή και το σχήμα της φανέλας, όπως και την εταιρία που την κατασκευάζει, όμως τις περισσότερες φορές είδαμε ένα στοιχείο: το μπλε σε όλες τις αποχρώσεις του. Η πρώτη στολή της Τότεναμ ήταν ολόκληρο σκούρο μπλε, ενώ η σημερινή πρώτη αποτελείται από άσπρη φανέλα, που μέχρι πέρσι είχε κάποιες λεπτομερείς στο πάνω μέρος της, από σκούρο μπλε σορτσάκι, το οποίο επίσης μέχρι πέρσι είχε μία τριγωνική λεπτομέρεια στο κάτω δεξιά μέρος του, και από άσπρες κάλτσες.

Το νέο στολίδι της ομάδας

Η Τότεναμ είχε για έδρα το γήπεδο White Hart Lane το οποίο από το 2006 αποτελούνταν από 36.110 θέσεις. Άνοιξε τις πύλες του στις 4 Σεπτεμβρίου 1899. Επίσης το γήπεδο αυτό χρησιμοποιούσε η Εθνική Αγγλίας κάτω των 21 ετών. Τη δεκαετία του 70 το Γουάιτ Χαρτ Λέιν είχε 70.000 θέσεις γιατί τότε το χρησιμοποιούσαν οι Λόντον Μόραχς, ομάδα Αγγλικού Μπέισμπολ η οποία το 1998 διαλύθηκε και έτσι έδωσαν καθίσματα σε άλλες ομάδες που ήθελαν περισσότερη χωρητικότητα στα γήπεδα τους. Το νέο γήπεδο άνοιξε στις 3 Απριλίου 2019 και είναι χωρητικότητας 62.062 θέσεων. Το όλο πρότζεκτ κόστισε 1 δισεκατομμύριο λίρες και είναι το ακριβότερο γήπεδο στην ιστορία. Ο πρώτος αγώνας βρήκε νικήτρια την Τότεναμ με νίκη 2-0 επί της Κρίσταλ Πάλας.

Τότεναμ σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 19