VAR

VAR
Το VAR είναι η χρήση βίντεο για τις αμφισβητούμενες φάσεις στα παιχνίδια ποδοσφαίρου.

Το VAR μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου προκειμένου να δώσει στους διαιτητές μια επιλογή για να μειώσουν όσο γίνεται τα λάθη. To Video assistant referee ξεκίνησε σε πειραματικό στάδιο σε πρώτη φάση και στο Μουντιάλ της Ρωσίας έκανε πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση. Η φιλοσοφία του είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις για να μην υπάρχουν συνεχείς διακοπές στα παιχνίδια.

Υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που μπορεί να επέμβει το VAR:

  • Κατοχύρωση ή ακύρωση γκολ

Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει την μπάλα και στη εξέλιξη της φάσης υπάρχει κάποια αμφιβολία για χέρι, οφ σάιντ ή χτύπημα εκτός φάσης, το VAR ενημερώνει τον διαιτητή για το αν υπήρχε ή όχι παράβαση.

  • Κατοχύρωση πέναλτι ή όχι

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια επαφή εντός της περιοχής το δωμάτιο του VAR ενημερώνει τον διαιτητή για το αν υπάρχει παράβαση ή όχι.

  • Κόκκινη κάρτα

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπαίνει κάποιο γκολ ενώ στην πορεία της φάσης υπάρχει χτύπημα εκτός φάσης. Σε αυτή την περίπτωση και μετά τη σχετική ενημέρωση, ο διαιτητής μπορεί να ακυρώσει το γκολ και να δώσει φάουλ. Το ίδιο ισχύει και για τα χτυπήματα εκτός φάσης που μπορεί να μην έχουν πέσει στην αντίληψη του διαιτητή.

  • Λανθασμένη κόκκινη ή κίτρινη κάρτα

Το τσεκάριμα του VAR

Οι διαιτητές του VAR βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πολλές οθόνες που δείχνουν πολλά ριπλέι από κάθε φάση. Οι διαιτητές του Video assistant referee παρακολουθούν όλες τις φάσεις και με ενδοεπικοινωνία ενημερώνουν τον διαιτητή για το αν υπάρχει παράβαση. Πολλές φορές, όταν η φάση είναι δύσκολη, ο πρώτος διαιτητής έχει την επιλογή να δει και ο ίδιος την φάση από την οθόνη που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής παίρνει τις οριστικές αποφάσεις.

VAR σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 12