Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Άφαντος ο «Σαράφης» – Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του

Προανακριτική Novartis: Άφαντος ο «Σαράφης» – Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του
Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας "Μάξιμος Σαράφης". Αποχώρησαν οι βουλευτές και θα επιστρέψουν αύριο για την κατάθεση της δεύτερης μάρτυρος, με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση».

Προανακριτική Novartis: Για περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας ωστόσο δεν προσήλθε και διατάχθηκε ένταλμα βίαιας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Τα μέλη της προανακριτικής θα επιστρέψουν αύριο, Τετάρτη, στη ΓΑΔΑ στις 16:00, οπότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος, με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση».

Μετά την σημερινή εξέλιξη, φαίνεται πως ούτε η Αικατερίνη Κελέση θα εμφανιστεί. Πληροφορίες θέλουν τον μάρτυρα να διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του ότι ήθελε να παραμείνει προστατευόμενη η ταυτότητά του και να καταθέσει με τεχνικά μέσα που θα το διασφάλιζαν αυτό. Ως επιχείρημα της μη εμφάνισής του ο αποκαλούμενος «Σαράφης» επικαλείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει δια επιστολής του, δηλαδή, αυτών της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, επειδή όπως ισχυρίζεται φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Μέλη της προανακριτικής ανέφεραν ότι θα πάνε στο ραντεβού τους στη ΓΑΔΑ την Τετάρτη και αν στο μεταξύ έχει εντοπιστεί ο «Μάξιμος Σαράφης» θα ξεκινήσουν την εξέταση με εκείνον.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και να διατηρήσουν τις κουκούλες στους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” που στήριξαν το στήσιμο της σκευωρίας Novartis. Επιχειρώντας δε να οξύνουν την αντιπαράθεση τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν στην αποστολή της επιτροπής για την εξέταση των “κουκουλοφόρων”.

Σημειώνεται, πως η απόφαση για αυτοπρόσωπη και δια ζώσης εξέτασης των δύο προστατευόμενων ελήφθη με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής καθώς μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην διατήρηση της κουκούλας. Η απόφαση της πλειοψηφίας στηρίζεται στον σχετικό νόμο που τους επιτρέπει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και σε σχετική επιστολή της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.

Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής, Ιωάννης Μπούγας επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη.

Κεγκέρογλου: Σήμερα αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του “Σαράφη”

Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Σήμερα δεν εμφανίστηκε ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες για να καταθέσει ως όφειλε αλλά αποκαλύφθηκαν οι προστάτες τους. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά την αλήθεια με εντολή της Βουλής, αλλά από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους θεσμούς και τους αρμούς της εξουσίας όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά δηλώνουν. Αυτό τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ερευνώμενη υπόθεση».

Καραθανασόπουλος: Η αλήθεια δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους

“Από την αρχή συμμετοχής μας στην προανακριτική επιτροπή αναδείξαμε την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές και επομένως την ανάγκη εξέτασης όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων», με αφαίρεση της κουκούλας, πλήρη στοιχεία και φυσική παρουσία” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Ο ένας εκ των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων αρνήθηκε εξ αρχής την εξέταση, ενώ ο άλλος παρότι αρχικά είχε δεχθεί, τελικά αρνήθηκε και αυτός να προσέλθει. Όμως η βίαιη προσαγωγή σε καθεστώς ανωνυμίας δε λύνει το πρόβλημα, γι’ αυτό και το ΚΚΕ δε συμφώνησε με αυτήν την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους” πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Το πιο σημαντικό, προσθέτει είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments