Διεθνή

Πρωτομαγιά του 94: Όταν έσβησε το άστρο του Άιρτον Σένα

Πρωτομαγιά του 94: Όταν έσβησε το άστρο του Άιρτον Σένα
Λάτρευε την ταχύτητα, οδήγησε στο όριο, ρίσκαρε την ζωή του κυνηγώντας μόνο τη νίκη.

Ήταν Πρωτομαγιά του 1994, όταν το άστρο του Αϊρτον Σένα θα έσβηνε μια για πάντα. Όταν το γκραν πρι της Formula 1 στο Σαν Μαρίνο, θα βαφόταν με αίμα. Ο Σένα, για πολλούς ότι καλύτερο έχει περάσει από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στον 7ο γύρο της κούρσας, βγήκε από μια στροφή και καρφώθηκε στον τοίχο με 233 χιλιόμετρα την ώρα.

Αμέσως μετά την σύγκρουση, ο Βραζιλιάνος που λατρεύτηκε σαν Θεός είχε ήδη πολύ χαμηλό σφυγμό. Ο γιατρός του έκανε αμέσως τραχειοτομή και ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο Σένα δεν είχε καμία ελπίδα να κρατηθεί στην ζωή. Ένα ολόκληρο έθνος περίμενε ένα θαύμα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ…

”Οταν τον έβγαλα από το κόκπιτ και τον ακούμπησα στο έδαφος, μου έκανε ένα νεύμα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Δεν είμαι θρήσκος. Νομίζω όμως ότι εκείνη τη στιγμή βγήκε η ψυχή από το σώμα του” είπε ο νευροχειρουργός Σιντ Γουότκινς.

Να υπενθυμίσουμε, ότι την προηγούμενη κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, είχε χάσει τη ζωή του ο Αυστριακός πιλότος Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ. Μια μηχανική βλάβη στα φρένα και στο μπροστινό τμήμα του μονοθέσιου τον έστειλε πάνω σε τοίχο, μια στροφή μετά από εκείνη που σκότωσε τον Σένα. Οι διασώστες βρήκαν στο κάθισμα του Σένα μια αυστριακή σημαία. Την είχε μαζί του με σκοπό, εφόσον κέρδιζε τον αγώνα ή ανέβαινε στο βάθρο, να την υψώσει, τιμώντας τη μνήμη του Ράτζενμπεργκερ, μα δεν τα κατάφερε γιατί η μοίρα του επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι.

”Αν ποτέ έχω κάποιο ατύχημα που τελικά θα μου στοιχίσει τη ζωή μου, θα ήθελα να γίνει μια και έξω. Δεν θα ήθελα να περάσω ούτε στιγμή σε αναπηρικό καρότσι. Ούτε θέλω να καταλήξω σε κάποιο νοσοκομείο, υποφέροντας από κάποια τραύματα. Αν είναι να ζήσω, θέλω να ζήσω έντονα μια ζωή πλήρη”, έλεγε πάντα ο Σένα.

Δεν ήταν μόνο τα 3 Παγκόσμια πρωταθλήματα του στις 10 σεζόν, που πρόλαβε να τρέξει. Ήταν η προσωπικότητα του, το στυλ του, ο χαρακτήρας του. Ο τάφος του Σένα είναι μνημείο λατρείας. Απλοί άνθρωποι αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη του. Να σημειωθεί, ότι λίγο πριν πεθάνει, είχε συζητήσει με την αδελφή του την δημιουργία ενός κοινωφελούς ιδρύματος, που θα βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Το ίδρυμα Σένα είναι πραγματικότητα και έχει έκτοτε προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια, κυρίως σε σχολεία και μικρά παιδιά.

Η δίκη για να αποδοθούν ευθύνες ολοκληρώθηκε ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να βρεθεί ένοχος. Η αναφορά των τεχνικών για το τι μπορεί να πήγε στραβά από τεχνικής άποψης ξεπέρασε τις 600 σελίδες. Υπεύθυνος δεν βρέθηκε ποτέ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments