Πολιτική

«Καυτός» Σεπτέμβρης για προαπαιτούμενα, «ψυχρός» Οκτώβρης για δόση!

«Καυτός» Σεπτέμβρης για προαπαιτούμενα, «ψυχρός» Οκτώβρης για δόση!
Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθεί το πολιτικό θερμόμετρο όλο το Σεπτέμβριο, αφού οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε αυτό το γύρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς θα κρίνουν πολλά έως και… την καρέκλα.



Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθεί το πολιτικό θερμόμετρο όλο το Σεπτέμβριο, αφού οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε αυτό το γύρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς θα κρίνουν πολλά έως και… την καρέκλα.

Η κυβέρνηση έχει μόλις ένα μήνα περιθώριο να κλείσει τα 15 προαπαιτούμενα, που εκκρεμούν, έτσι ώστε τον Οκτώβριο να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι χρόνοι είναι περιορισμένοι, αλλά στο Μαξίμου κινητικότητα παρατηρείται μόνο για τη δήθεν καταπολέμηση της διαφθοράς, ξεκινώντας από το «μαύρο» στην ενημέρωση και καλύπτοντας κορυφαία προβλήματα, όπως αυτά τηςδιαπραγμάτευσης και του προσφυγικού.

Στο παρά πέντε και ενώ ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το μεγάλο ντέρμπι με τον αντίπαλό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, το Οικονομικό επιτελείο «κοιτάζει» προς το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, όπου θα δοθεί μία πρώτη, ίσως και πικρή «γεύση» για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το δίμηνο αυτό. Σημειώνεται πως το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμπίπτει χρονικά με τη Σύνοδο του Νότου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 του τρέχοντος μηνός καταφτάνει η «αφρόκρεμα» των δανειστών, με την κυρία Βελκουλέσκου να πιάνει «δουλειές» για τη σύνταξη της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση, στην οποία θα γίνεται αναλυτική αναφορά για τη βιωσιμότητα, θα αποτελέσει «κλειδί» για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πρόοδο ως προς τα προαπαιτούμενα, την ώρα που τα εκκρεμή ζητήματα απλώς… αιωρούνται. Τα βασικότερα εξ’ αυτών είναι:

-Η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων για 35 χρόνια.

-Η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,00% και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

-Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η μεταφορά σ’ αυτό της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.

-Ο διορισμός συμβουλίου στη νέα Αρχή Εσόδων και η πρόσληψη προσωπικού.

-Ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών πανεπιστημίου και γιατρών του ΕΣΥ).

-Η νομοθέτηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς και η ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης.

-Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφότου εκταμιευθεί και η υποδόση, θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα τέλη Οκτώβρη οι διαβουλεύσεις και για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία σηματοδοτεί ενδεχομένως νέα προαπαιτούμενα, επιπλέον μέτρα. Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν πως τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ «χλωμό» να βγουν, ώστε να απελευθερωθούν τα 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως για ακόμη μία φορά η χώρα θα βρεθεί στα πρόθυρα του πιστωτικού γεγονότος.

Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες, πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα με την ακλόνητη στάση των εταίρων και άλλα «μέτωπα», με την Τουρκία να απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την ΕΕ επί του μεταναστευτικού, ενώ μεγάλος «βραχνάς» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments