Βιβλίο

“33 Στροφές” από τον Canek Sánchez Guevara

“33 Στροφές” από τον Canek Sánchez Guevara
Ο εγγονός του μυθικού Che Guevara γράφει μια συγκλονιστική ιστορία για τη σημερινή Κούβα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Οι «33 Στροφές» του Canek Sánchez Guevara είναι μια ειλικρινής ιστορία για τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, αλλά και μια διεισδυτική ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Κούβα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο κεντρικός ήρωας χωρίζει απ’ τη γυναίκα του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του παρέα με μια ρωσίδα γειτόνισσά του, χάρη στην οποία ανακαλύπτει την απόλαυση της ανάγνωσης. Τα βιβλία που διαβάζει ανοίγουν σταδιακά τους ορίζοντές του, ενώ τον περιβάλλει η γκρίζα και διαβρωτική πραγματικότητα: η ρουτίνα του γραφείου, τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα παράπονα από συναδέλφους, οι δικές του εμμονικές σκέψεις.

Κάθε μέρα γίνεται μάρτυρας του θλιβερού θεάματος των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το νησί με αυτοσχέδια μέσα, και τα βράδια βασανίζεται από καφκικούς εφιάλτες στους οποίους συλλαμβάνεται και δικάζεται χωρίς αιτία. Τα πραγματικά του προβλήματα όμως θα ξεκινήσουν όταν θα κληθεί να γίνει πληροφοριοδότης του κράτους.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Το πρέπει και το θέλω. Δακτυλογραφεί το δίλημμά του με τόση μανία, ώστε τα κόμματα και οι τελείες του τρυπάνε το χαρτί. Θέλει να μείνει μόνος στο γραφείο, στην πόλη, στη χώρα, να μην τον ξαναενοχλήσει κανείς. Η μονοτονία εκδηλώνεται με χίλιους τρόπους και φέρει διάφορα ονόματα: η δουλειά, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα, το φαγητό, η σχολή. Ζω σ’ έναν γρατζουνισμένο δίσκο, σκέφτεται, που κάθε μέρα γρατζουνίζεται όλο και πιο πολύ. Η επανάληψη κοιμίζει, αλλά κι αυτή η υπνηλία επαναλαμβάνεται· καμιά φορά η βελόνα πηδάει, σκούζει, αλλοιώνει το ρυθμό και ξανακολλάει. Πάντα ξανακολλάει».

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα 

Ο Canek Sánchez Guevara, εγγονός του Che Guevara, γεννήθηκε στην Αβάνα το 1974. Ήταν συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος, και γραφίστας. Συνεργάστηκε στο Μεξικό με τις σημαντικότερες εφημερίδες ως αρθρογράφος και ανταποκριτής. Είχε γράψει πολλά μυθιστορήματα και δοκίμια, με το «33 στροφές» να είναι το μόνο βιβλίο του που εκδόθηκε. Πέθανε το 2015 στην Πόλη του Μεξικό στα σαρανταένα του χρόνια.

ΤΙΤΛΟΣ: 33 Στροφές 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Canek Sánchez Guevara ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αχιλλέας Κυριακίδης Εκδόσεις Ίκαρος Σελ.: 104 Τιμή: 12,00 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments