Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Στήθος με στήθος η μάχη στην Ολλανδία
Στήθος με στήθος η μάχη στην Ολλανδία | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Μαρτίου 2017, 20:53 14 Μαρτίου 2017, 20:53

Οι πολίτες της Ολλανδίας προσέρχονται στις κάλπες, εγκαινιάζοντας μία σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με την άνοδο του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς να έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή επικράτησή του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα είναι εκλογές-θρίλερ. Το κόμμα του Ρούτε (VVD) προβλέπεται να εξασφαλίσει 24 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μετρήσεις που δημοσίευσε το DPA. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Βίλντερς και το κόμμα του (PVV) αναμένεται να κερδίσει 20-24 έδρες.

Σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα Peilingwijzer, που συνδύασε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ρούτε συγκεντρώνει το 17% και προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ακροδεξιών. Η ιστοσελίδα προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού θα πάρει 24-28 έδρες και εκείνο του Βίλντερς 20-24.

Πάντως, ακόμη και την παραμονή των εκλογών, πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο από τα 28 κόμματα θα ψηφίσουν τελικά. Το 40% απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν καταλήξει και το 10% ότι δεν έχει ιδέα ποιον θα υποστηρίξει τελικά.

Η πιθανή έκπληξη από τους Χριστιανοδημοκράτες

Αν και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στους «μονομάχους» Ρούτε και Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, πλησιάζοντας τους δύο πρωτοπόρους. Το CDA του Σίμπραντ Μπούμα βρίσκεται 4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του Ρούτε και 1 μονάδα πίσω από εκείνο του Βίλντερς.

Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αυξήσει το ποσοστό του σε κάθε μία από τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν αυτές επαληθευτούν, τότε το CDA αναμένεται να εξασφαλίσει 20 έδρες στο κοινοβούλιο.

Όπως γράφει το Reuters, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα μετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ο Μπούμα έχει μία μακρινή ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός, με δεδομένη την άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργαστούν με τον Βίλντερς.2017