Οικονομία

“Πυρετός” διαβουλεύσεων πριν από το κρίσιμο Eurogroup

“Πυρετός” διαβουλεύσεων πριν από το κρίσιμο Eurogroup
Η μεγάλη νύχτα για συμφωνία. ΔΝΤ: «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά». Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι».

Τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς εξετάζουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ λίγες ώρες πριν από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Η αυριανή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθεί και το αν θα επιστρέψουν ή όχι οι θεσμοί στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωστόσο, νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη ανοιχτά σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να εικάσει το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και αν θεωρείται πιθανή μία θετική έκβαση στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Σημειώθηκε πρόοδος ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα», δήλωσε, αρνούμενος να τα διευκρινίσει. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνει εικασίες για το Eurogroup της Παρασκευής, ωστόσο, επανέλαβε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ και ότι υπάρχει συχνή επαφή, αρνούμενος όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τα ανοιχτά ζητήματα» τόνισε και επικαλέστηκε τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ότι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους.

Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενόψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup στη Μάλτα, οι δανειστές ετοιμάζουν να επιδώσουν στην ελληνική μία νέα πρόταση, που θα είναι χειρότερη από την ήδη επιβαρυμένη, αλλά κάπως συμβιβαστική, που είχε προετοιμάσει κυρίως η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή των Βρυξελλών προέβλεπε ότι ολόκληρη η περικοπή των συντάξεων θα γίνει από την 1/1/2019 και η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, εκτός κι αν πέσουν έξω οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, κάτι που θα επισπεύσει και την εφαρμογή αυτής της μείωσης κατά ένα χρόνο. Επ’ αυτής μάλιστα της πρότασης εμφανιζόταν πρόθυμη σε γενικές γραμμές η Αθήνα να συναινέσει.

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup

Η συνέντευξη του κ. Ράις κατέφθασε λίγες ώρες μετά από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «βλέπει» συμφωνία σύντομα αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο αυριανό Eurogroup στη Μάλτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments