Αυτοκίνητο

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Mέρος 1ο): Σας “δένουν” με τον δρόμο!

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Mέρος 1ο): Σας “δένουν” με τον δρόμο!
Τα ελαστικά, είναι ο βασικότερος πυλώνας ασφάλειας στο αυτοκίνητο μας. Ο καθημερινός οδηγός, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να «τσεκάρει» την πίεση των ελαστικών – τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα – ενώ μια φορά τον μήνα θα πρέπει να πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος στο πέλμα και το προφίλ τους, για τυχόν κρυφά σχισίματα.

Η αντικατάσταση των ελαστικών πρέπει να γίνεται την στιγμή που προβλέπει ο κατασκευαστής. Βέβαια, μπορεί ένα ελαστικό να έχει διάρκεια ζωής 30.000- 40.000 χιλιόμετρα ( ή 2-3 χρόνια) στα επιβατικά οχήματα, όμως, ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά από δύο παράγοντες: τον στυλ οδήγησης αλλά και τις συνθήκες ( χωματόδρομοι, αστική χρήση ή οδήγηση στην Εθνική οδό).

Διαβάστε τα ελαστικά

Στο …μάγουλο του ελαστικού υπάρχουν κάποια αρχικά σε γράμματα αλλά και αριθμοί οι οποίοι «κρύβουν» πολύτιμα στοιχεία γύρω από τις διαστάσεις του ελαστικού, την ημερομηνία λήξης τους, ο δείκτης ταχύτητας ελαστικών κ.α.

– Στο προφίλ ενός ελαστικού υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που φανερώνουν την ηλικία του ελαστικού. Συγκεκριμένα στο τέλος της ένδειξης DOT υπάρχουν 4 αριθμοί π.χ. “340116”. Οι δύο πρώτοι αριθμοί “34” δείχνουν την εβδομάδα κατασκευής του ελαστικού δηλ. η 34η εβδομάδα (34 εβδομάδες διά 4 εβδομάδες ανα μήνα = 8.5 μήνες δηλ. αρχές Σεπτεμβρίου) και οι δύο τελευταίοι “16” το έτος κατασκευής δηλ. το 2016.

– Σε ένα ελαστικό μπορούμε να διαβάσουμε και τις διαστάσεις του αρκεί να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι παρακάτω αριθμοί. Για παράδειγμα βλέπουμε στο ελαστικό μας τον αριθμό 215/65R16. Ο πρώτος αριθμός π.χ. 215 είναι το πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά. Ο δεύτερος αριθμός 65 είναι η αναλογία του ύψους του προφίλ προς το πλάτος ελαστικού επί τοις εκατό. Ο τρίτος αριθμός (π.χ. 16) είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

Έπαθα λάστιχο, τι πρέπει να κάνω;

Η χώρα μας δεν έχει και το καλύτερο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι πολλές λακκούβες αλλά και οι χωματόδρομοι να αυξάνουν σημαντικά τον πιθανότητα ενός κλαταρίσματος. Όταν διαπιστώσετε ότι έχετε «πάθει λάστιχο» θα πρέπει να τηρείται μερικούς απλούς κανόνες ασφαλείας:

– Σταθμεύστε έξω από το δρόμο, σε ασφαλές μέρος.

– Ανάψτε τα φώτα αλάρμ του αυτοκινήτου σας.

– Φορέστε ένα κίτρινο γιλέκο ασφαλείας.

– Τοποθετήστε προειδοποιητικό τρίγωνο στο πλάι του δρόμου, 100 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο.

Ποιοι παράγοντες «γερνούν» ένα ελαστικό

Τα ελαστικά δεν έχουν προκαθορισμένη διάρκεια ζωής. Οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, τα ελαστικά γερνούν, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται «ευκαιριακά». Η θερμοκρασία, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης, το φορτίο, η ταχύτητα, η πίεση, καθώς επίσης και το στυλ οδήγησης επηρεάζουν την διάρκεια ζωής ενός ελαστικού. 

Πότε ένα ελαστικό είναι για …πέταμα;

 Ανεξάρτητα αν ένα ελαστικό είναι καινούργιο ή παλιό, στην περίπτωση που «χτυπήσει» επάνω σε ένα κράσπεδο, λακκούβα, ή κοφτερό αντικείμενο είναι πολύ πιθανόν να αχρηστευτεί και ίσως να μην επιδιορθώνεται και η αντικατάσταση του με ένα καινούργιο να είναι «μονόδρομος» . Εδώ, ο έλεγχος ενός «τραυματισμένου» ελαστικού πρέπει να γίνει από έναν επαγγελματία τεχνικό σε βουλκανιζατέρ. O έλεγχος από έναν επαγγελματία είναι επιβεβλημένος, επειδή οι τυχόν εσωτερικές ζημιές ( πχ στις μεταλλικές ίνες του) δεν είναι ορατές από τον ιδιοκτήτη του ΙΧ.

Κρατήστε τα ελαστικά σε …φόρμα!

Τρεις βασικούς κανόνες πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί για να διατηρούν τα ελαστικά σε καλή κατάσταση:

– Ο πρώτος κανόνας αφορά την πίεση των ελαστικών. Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή συμβουλευτείτε ένα βουλκανιζατέρ για τη σωστή πίεση. Ένα ελαστικό με μειωμένη πίεση φθείρετε πιο εύκολα και, εκτός ότι αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, μειώνει και την διάρκεια της ζωής του.

– Φρενάρετε το αυτοκίνητο σας με το …μαλακό. Τα απότομα φρεναρίσματα αλλά και βίαιες εκκινήσεις φθείρουν το ελαστικό.

– Τηρείτε χαμηλές ταχύτητες στους χωματόδρομους. Η «αγωνιστική» οδήγηση σε χωματόδρομους μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να καταστρέψει τα ελαστικά σε χρόνο ρεκόρ! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments