Διεθνή

Η Αγκυρα ξεπέρασε κάθε όριο: Τουρκική η μειονότητα στη Θράκη, φτιάξτε τζαμί στην Αθήνα

Η Αγκυρα ξεπέρασε κάθε όριο: Τουρκική η μειονότητα στη Θράκη, φτιάξτε τζαμί στην Αθήνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συνεχίζει τις προκλήσεις, καλώντας την Ελλάδα να γίνει μια χώρα... μοντέρνα και δημοκρατική, να σεβαστεί όλες τις θρησκείες και να φτιάξει τζαμί στην Αθήνα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω της επίσημης σελίδας του, σχολίασε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που εγκάλεσε την τουρκική πλευρά για την ανάγνωση κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει πως καταδικάζει τα όσα είπε η ελληνική πλευρά και τονίζει πως «η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή».

Παράλληλα αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές πιέζουν την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» και καταθέτουν νόμους εναντίον του Μουφτή.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως η Ελλάδα δεν διαθέτει τζαμί και την καλεί να είναι μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σεβαστεί όλες τις θρησκείες.

Θέση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Θέση για το θέμα της Αγίας Σοφίας πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συγκεκριμένα ερωτηθείσα η εκπρόσωπος για το θέμα της ανάγνωσης του κορανίου εντός του μνημείου απάντησε πως:

«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνομε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την σύνθετη ιστορία της».

Στη συνέχεια σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε:

«Δεν λέω καθόλου αυτό. Η Αγία Σοφία έχει μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες. Για πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments