Οικονομία

Η Moody’s προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2017 και 2% το 2018 στην Ελλάδα

Η Moody’s προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2017 και 2% το 2018 στην Ελλάδα
"Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει ακόμη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που θέσπισαν για να βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σκιαγραφεί η έκθεση της Moody’s μετά την συμφωνία στο Eurogroup.

 

"Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βρίσκονται σε μια βελτιωμένη τάση, με την οικονομική ανάπτυξη θετική και τα δημόσια οικονομικά σε πιο σταθερή βάση από ό, τι στο παρελθόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του τρίτου προγράμματος εξωτερικής στήριξης της Ελλάδας φέρνει την απαραίτητη ρευστότητα στην οικονομία και βελτιώνει τις προοπτικές εισροών επενδύσεων" παρατηρεί  η Moody’s Investors Service σε σημερινή έκθεσή της.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξακολουθεί να περιορίζεται από ένα πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, έναν αδύναμο τραπεζικό τομέα και αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε,

 "Η πρόσφατη αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές για την κυριαρχία της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την άποψή μας ότι οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί", δήλωσε ο Kathrin Muehlbronner, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s και ο συντάκτης της έκθεσης.

"Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μεγάλο αριθμό μέτρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δείχνει μεγαλύτερη σταθερότητα και μείωση των πολιτικών κινδύνων" σημειώνει ακόμη και προσθέτει: "Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει ακόμη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που θέσπισαν για να βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Βραχυπρόθεσμα, η Moody’s θα παρακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνει τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον τραπεζικό τομέα, καθώς και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων".

Αντίθετα, η Moody’s πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και μετά, λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του εξωτερικού προγράμματος στήριξης.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία αναστρέφεται μετά βεβαιότητος, η Moody’s αναμένει να σημειώσει θετική ανάπτυξη φέτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτική απώλεια παραγωγής άνω του 27% από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα. 

Για το 2017, η Moody’s αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5%, επιταχυνόμενη στο 2% το επόμενο έτος. Οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι πιθανώς οι επενδύσεις που προωθούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και η κάπως μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση στο πλαίσιο μιας βελτιωμένης αγοράς εργασίας. Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη όπως είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η Moody’s αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από το επόμενο έτος και να φτάσει το 176% του ΑΕΠ το 2018. Η πορεία του χρέους παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στη χαμηλότερη ανάπτυξη και στις χαμηλότερες από τις στοχευμένες δημοσιονομικές επιδόσεις. Από τη θετική πλευρά, η Ελλάδα επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και τις μακροχρόνιες διάρκειες του χρέους της, δεδομένης της επικράτησης του χρέους που οφείλεται στον επίσημο τομέα.

Η κυριαρχία της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι η οικονομία ήταν σε μια σταθερή και λογικά ισχυρή πορεία ανάπτυξης, η οποία συνδέεται με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία των επίσημων πιστωτικών φορέων της Ελλάδας για την εφαρμογή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους που θα καθιστούσε τη βαρύτερη επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ήταν επίσης θετική, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε ευρεία στήριξη για τις φορολογικές και άλλες συνθήκες που συνδέονται με αυτή την ανακούφιση.

Θα υπάρξει πίεση προς τα κάτω εάν υφίστανται ενδείξεις ότι η προθυμία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ή μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας παρακωλύει την οικονομική ανάκαμψη και οδηγεί σε σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments