Διεθνή

Βενεζουέλα: Το Κογκρέσο αντιπαρατίθεται στο καθεστώς του Maduro

Βενεζουέλα: Το Κογκρέσο αντιπαρατίθεται στο καθεστώς του Maduro
Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αρνήθηκε τη μεταβίβαση των νομοθετικών εξουσιών του στη φιλοκυβερνητική και ελεγχόμενη από το καθεστώς του προέδρου Nicolas Maduro Συντακτική Συνέλευση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Freddy Guevara, δήλωσε: "Αυτό είναι ένα Κογκρέσο που αντιστέκεται σε μια ένοπλη δικτατορία που υπέκλεψε την εξουσία και απέκτησε με τη στρατιωτική βία όσα δεν μπόρεσε να κερδίσει διά της ψηφοφορίας".

Μάλιστα ο Guevara προειδοποίησε ότι οι βουλευτές θα απομακρυνθούν από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης μόνο "με σφαίρες".

Η διακήρυξη του Κογκρέσου της Βενεζουέλας ακολούθησε τα μηνύματα δεκάδων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι δεν αναγνωρίζουν τον νομοθετικό ρόλο της Συντακτικής Συνέλευσης και πως αντιλαμβάνονται την κανονική Εθνοσυνέλευση ως τον μοναδικό αρμόδιο και νόμιμο θεσμό στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο του Κογκρέσου το 2015. Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο, που πρόσκειται στον Maduro, έχει μποϊκοτάρει κάθε νόμο που έχει περάσει η Εθνοσυνέλευση, με την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση που επιδεινώνεται από τον τριψήφιο πληθωρισμό και τη δραματική έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Η Συντακτική Συνέλευση σχηματίστηκε στα τέλη Ιουλίου για να ξαναγράψει το Σύνταγμα, το οποίο το καθεστώς Maduro πρόβαλε ως τη μόνη λύση για την επίτευξη ειρήνης μετά από περισσότερο από τέσσερις μήνες θανατηφόρων διαμαρτυριών. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις εκλογές, αποκαλώντας τη διαδικασία "προσβολή της δημοκρατίας".

Οι επικριτές του Maduro ζητούν μετ’ επιτάσεως πρόωρες προεδρικές εκλογές, τις οποίες είναι πολύ πιθανόν ότι θα χάσει καθώς η δημοτικότητά του συρρικνώνεται μαζί με την οικονομία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments