Πολιτισμός

“Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, στο θέατρο Σφενδόνη

“Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, στο θέατρο Σφενδόνη
Ο νέος θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά, «Η Κυρά της Ρω», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στην ερμηνεία, στο θέατρο Σφενδόνη.

Ο νέος θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά, «Η Κυρά της Ρω», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στην ερμηνεία, στο θέατρο Σφενδόνη, από σήμερα έως τις 22 Οκτωβρίου. Κατόπιν, η παράσταση θα περιοδεύσει στην Ελλάδα.

Το συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο εμπνέεται από τη ζωή μιας ηρωικής φιγούρας, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω», για να μεταφέρει επί σκηνής τη Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της. Κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω, μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή, ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει, όμως, ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου, που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.

Το βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική.

Πληροφορίες

Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 – Μακρυγιάννη (στάση μετρό: Ακρόπολη), τηλ. ταμείου: 215 5158968 (καθημερινά: 13.30 – 21.30). 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 5 έως 22 Οκτωβρίου: Τετάρτη: 21.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00. 

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments