Βιβλίο

Η Καραμέλα: Μια ιστορία εκδίκησης από την Ελένη Πριόβολου

Η Καραμέλα: Μια ιστορία εκδίκησης από την Ελένη Πριόβολου
Μια γερασμένη απόγονος παλαιάς αθηναϊκής οικογένειας αφηγείται κομμάτια από την ιστορία της ζωής της σε έναν παραληρηματικό μονόλογο που φανερώνει αλήθειες που πονάνε.

Η Καραμέλα: Μια ιστορία εκδίκησης από την Ελένη Πριόβολου

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Φρόξη Καραμέλα, μοναδική κληρονόμος μιας ιστορικής καραμελοποιίας, ζει μόνη της σε ένα μεγάλο κτήμα που γλύτωσε την εποχή της αντιπαροχής. Είναι το ησυχαστήριο της, ο τόπος κατοικίας της και το μυστικό της εργαστήριο. Ένας «ναός» όπου δημιουργεί τα έργα της. Οι καραμέλες της Φρόξης είναι μοναδικές, προϊόντα αληθινής αλχημείας, φτιαγμένες με μυστικές συνταγές που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η ουσία και η δύναμή τους βρίσκεται στο εσωτερικό τους – στο «ολύμπιο νέκταρ» που η ίδια παρασκευάζει, για να καταστεί, από απλή επαγγελματίας, μία πραγματική δημιουργός. «Δημιουργός, σημαίνει Θεός» συνηθίζει να λέει. Για τη «Θεά Φρόξη» η κοινωνία είναι ένας απέραντος «οίκος ενοχής». Κανένας δεν είναι αθώος και όλοι πρέπει να πληρώσουν. Η Φρόξη, στιγματισμένη η ίδια από τη ζωή, αποφασίζει να δώσει στον εαυτό της το ρόλο της τιμωρού.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Όχι πως ήξερα την αξία των χρημάτων. Αλλά σκέφτηκα πως για να τα θέλουν σαν τρελοί οι μεγάλοι –ο μπαμπάς να μαζεύει και η μητέρα να ξοδεύει-, θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Έτσι άρχισα να κάνω κι εγώ κομπόδεμα, αφού το παγωτό δεν μου άρεσε. Το σιχαινόμουν το παγωτό. Και ακόμα το σιχαίνομαι. Μα ούτε και τα χρήματα ήξερα τι να τα κάνω. Τα έφτιαχνα μασούρια και τα έβαζα σε ένα ξύλινο κουτί μαζί με το “θησαυρό” της γιαγιάς. Κάτι κουμπιά, μια δαχτυλήθρα, δυο καρούλια από κουβαρίστρες και μια βελόνα. Αυτή την έμπηξα στο μάτι της κούκλας που μου έφερε για επιπλέον εξαγορά ο θείος. Τις σιχαινόμουν τις κούκλες, και τα παγωτά, και τα χρήματα. Αλλά κάτι ήθελα να βγάλω από αυτήν την ιστορία. Όχι. Ποτέ δεν υπήρξα φιλοχρήματη. Τα μισώ τα χρήματα, γιατί φέρνουν πολέμους. Τους μισώ τους πολέμους, γιατί σκοτώνονται παιδιά και έρχονται πρόσφυγες. Μιλιούνια οι πρόσφυγες. Αγαπώ όμως τον Γουίλι. Με αγαπάει και αυτός, χωρίς να το λέει. Γιατί ο Γουίλι δεν έχει φωνή. Κάποιοι του έκοψαν τη γλώσσα. Ο Γουίλι έχει μονάχα αισθήματα».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Έχει καταθέσει είκοσι βιβλία για παιδιά και εφήβους, έξι μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημα «Όπως ήθελα να ζήσω». Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (2009).

ΤΙΤΛΟΣ: Η Καραμέλα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελένη Πριόβολου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 96

Τιμή: 8,50 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments