Βιβλίο

“Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού: Οι τελευταίες μέρες του Βαν Γκογκ

“Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού: Οι τελευταίες μέρες του Βαν Γκογκ
Στο μυθιστόρημα «Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού» ο Jean-Michel Guenassia αναπλάθει τις τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου ζωγράφου, Βαν Γκογκ, που πέθανε σε ηλικία 37 ετών χωρίς ποτέ να δει το έργο του να αναγνωρίζεται.

"Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού: Οι τελευταίες μέρες του Βαν Γκογκ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το 1890 ο Βίνσεντ βαν Γκογκ εγκαθίσταται σε μια ταπεινή πανσιόν στο χωριό Ωβέρ-συρ-Ουάζ κι εκεί γνωρίζει τον γιατρό Γκασέ που είναι φίλος πολλών ιμπρεσιονιστών της εποχής . Η Μαργκερίτ Γκασέ, κόρη του γιατρού, είναι μια κοπέλα που ασφυκτιά μέσα στο περιβάλλον οικογενειακής αλλά και γενικότερης κοινωνικής καταπίεσης που επικρατεί για τις γυναίκες εκείνη την εποχή. Θα γνωρίσει τον ζωγράφο, θα γοητευτεί και σύντομα θα γίνει ερωμένη του. Ο Γκενασιά αξιοποιεί τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις για τη ζωή και το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου και μπολιάζει την πραγματικότητα με την πλούσια μυθιστορηματική φαντασία του. Μέσα από το ημερολόγιο της νεαρής Μαργκερίτ ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τις τελευταίες μέρες της ζωής του Βαν Γκογκ θέτοντας στον αναγνώστη ένα σωρό ερωτηματικά: Κι αν ο γιατρός Γκασέ δεν ήταν ένας αγνός εραστής της τέχνης, αλλά ένας φιλοχρήματος και ματαιόδοξος έμπορος; Και αν η κόρη του ήταν ένα πρόσωπο υπερβολικά ρομαντικό και υπερβολικά παθιασμένο κι ερωτευμένο; Και αν ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε; Και αν ορισμένοι πίνακές του δεν φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Το βράδυ, όταν τον ρωτάω, με πληροφορεί ότι αυτός ο άντρας ονομάζεται Βίνσεντ, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα το όνομά του, είναι Ολλανδός και με ιστορικό προβλημάτων υγείας τα οποία έχουν ξεπεραστεί ή σχεδόν ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον πατέρα μου, πρόκειται για καλλιτέχνη με τεράστιο ταλέντο, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με τους μεγαλύτερους ζωγράφους, παρόλο που δεν πουλάει τίποτα και που ζωγραφίζει αδιανόητα πράγματα, που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Πρέπει στ’ αλήθεια ο πατέρας μου να τρέφει μεγάλη εκτίμηση γι’ αυτόν αλλά και τον αδελφό του, ο οποίος είναι έμπορος έργων τέχνης, μόνο έτσι εξηγείται γιατί τον βλέπει εδώ και όχι στο Παρίσι. Η επόμενη επίσκεψη είναι την ερχόμενη Τρίτη στις οχτώ. Τον κάλεσε μέχρι και για φαγητό, αυτό με εντυπωσίασε τρομερά, δεδομένου ότι ο πατέρας δεν καλεί ποτέ κόσμο στο σπίτι» .

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχει γράψει σενάρια και θεατρικά έργα και έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν «Η Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» και «Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.» από τις εκδόσεις Πόλις.

ΤΙΤΛΟΣ: Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Jean-Michel Guenassia

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ειρήνη Αποστολάκη

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 280

Τιμή: 16 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments