Τεχνολογία

Κίνα: Κατέχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη

Κίνα: Κατέχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη
Την πρώτη θέση στον τομέα των υπερυπολογιστών κατέχει, πλέον, η Κίνα, αφήνοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση.

Στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη, η Κίνα διαθέτει 202 με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 144, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που συγκροτεί τη σχετική λίστα.

Πριν από ένα εξάμηνο, οι ΗΠΑ ήταν στην πρώτη θέση με 169 supercomputers, ενώ η Κίνα είχε 10 λιγότερους (159). Ωστόσο, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι Κινέζοι κατάφεραν να φτάσουν στους 202 και οι ΗΠΑ έπεσαν στους 144.

Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες προηγούνται αρκετά, τρίτη είναι η Ιαπωνία με 35 υπερυπολογιστές, ακολουθεί η Γερμανία με 20, η Γαλλία με 18 στην 5η θέση και η Βρετανία με 15. Για πρώτη φορά και οι δέκα ισχυρότεροι υπερυπολογιστές έχουν ο καθένας ισχύ άνω των 10 petaflops.

Στην κορυφή βρίσκεται ο κινεζικός Sunway TaihuLight με επεξεργαστική ισχύ 93 petaflops/sec (χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο). Δεύτερος είναι ο κινεζικός Tianhe-2 (33,9 petaflop/sec),στην τρίτη θέση είναι ο ελβετικός Piz Daint (19,6 petaflop/sec, ο πιο ισχυρός ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής), ο ιαπωνικός Gyoukou (19,1 petaflop/sec) και ο αμερικανικός Titan (17,6 petaflop/sec) κλείνουν την πεντάδα.

Τα supercomputers είναι τεράστια μηχανήματα που καταλαμβάνουν ολόκληρα δωμάτια και μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιο όγκο δεδομένων που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υπολογιστές που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιούνται για την δημιουργία χαρτών του σύμπαντος, την μελέτη των κλιματικών αλλαγών, προσομοίωση πυρηνικών και άλλων όπλων, έρευνες για πετρέλαιο, ανάλυση DNA κλπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments