Πολιτισμός

Το www.pagenews.gr σας στέλνει στην παράσταση “Η Νοσταλγία ενός Ρεμπέτη”

Το www.pagenews.gr σας στέλνει στην παράσταση “Η Νοσταλγία ενός Ρεμπέτη”
Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση "Η Νοσταλγία ενός Ρεμπέτη", μια μουσική παράσταση με παντομίμα και χρήση σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού.

Η Sigma Θεατρική σας καλωσορίζει σ΄ένα μεγάλο πολιτιστικό event για κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2017. Παρακολουθείστε τρείς εξαιρετικές παραστάσεις τριών ταλαντούχων σκηνοθετών,με την αυθεντική υπογραφή ποιότητας και δημιουργίας της Sigma Media Group.

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό του www.pagenews.gr και κερδίστε πέντε διπλές προσκλήσεις την ερχόμενη Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, για την παράσταση "Η Νοσταλγία ενός Ρεμπέτη". Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε e-mail στο [email protected] και θα μπείτε στην κλήρωση για πέντε διπλές προσκλήσεις. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

ΤΡΙΤΗ 7 – 14 και 21 Νοεμβρίου

"Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΕΝΟΣ ΡΕΜΠΕΤΗ"

Μουσική Παράσταση με Παντομίμα και χρήση σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού. Ιστοριογραφία της ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής με συνδυασμό παντομίμας και ζωντανής μουσικής με την συνάντηση των ηθοποιών της ομάδας θεάτρου δρόμου «Παίζω-Δρόμος» και του Ρεμπέτικου Σχήματος «Οι Παραπεταμένοι».

Η ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών,λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής: το Πειραιώτικο και το Σμυρναίικο, από την οποία θα γεννηθεί το Ρεμπέτικο. Η συνάντηση, μέσα στην παράσταση, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, η οποία συμβολίζει το κράμα των δύο ειδών. Η συνάντηση ενός μουσικού είδους και μίας σελίδας της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Από το 1920 έως τη δεκαετία του 1960, το ρεμπέτικο τραγούδι ακολουθεί τις περιπέτειες και τα πάθη της χώρας στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα: Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, κατοχή, Εμφύλιος… Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Tesson Ηχοληψία-Φωτισμός: Καράμπαμπα Φωτεινή Κοστούμια: Francoise Dangon Ηθοποιοί και μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Φραντζέσκα Αναστοπούλου Γιάννης Ασκάρογλου Γιώργος Κούστας Εύα Μακρή Γιώργος Μακρής Ελένη Πετεινού Ρένα Στρούλιου Jean-Jacques Tesson Κώστας Τσόπελας Γιώργος Χαρατσής

Το τραγούδι της παράστασης,σε μουσική του Ισίδωρου Πάτερου και στίχους του Γιώργου Μακρή,σηματοδοτεί την αλλαγή του μουσικού ύφους που επήλθε σταδιακά μέσα από τις νέες διασκεδαστικές ανάγκες…. της μεσοαστικής κοινωνίας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη «Η νοσταλγία ενός Ρεμπέτη» Ετοιμάζοντας αυτή τη παράσταση, έχω συνέχεια στο νου μου μία λέξη: τη λέξη «συνάντηση»…. Η συνάντηση, στην αρχή, με το μουσικό Γιώργο Μακρή, που θέλοντας να σκιαγραφήσει την ιστορία του ρεμπέτικου, μου πρότεινε να την σκηνοθετήσω. Έτσι ξεκινήσαμε μαζί ένα ταξίδι που συνδυάζει ζωντανή μουσική και παντομίμα. Η περιπετειώδης συνάντηση των μουσικών του συγκροτήματος ρεμπέτικης μουσικής «Οι Παραπεταμένοι» και των ηθοποιών της ομάδας θεάτρου δρόμου «Παίζω-Δρόμος».

Η ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής: τοΠειραιώτικο και το Σμυρναίικο, από την οποία θα γεννηθεί το Ρεμπέτικο. Η συνάντηση, μέσα στην παράσταση, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, η οποία συμβολίζει το κράμα των δύο ειδών. Η συνάντηση ενός μουσικού είδους και μίας σελίδας της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Από το 1920 έως τη δεκαετία του 1960, το ρεμπέτικο τραγούδι ακολουθεί τις περιπέτειες και τα πάθη της χώρας στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα: Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, κατοχή, Εμφύλιος. Και τέλος ‒η πρώτα απ’ όλα‒ η συνάντηση του Γάλλου-που είμαι-με την Ελληνική μουσική του υποκόσμου-που την ερωτεύτηκα σαν το blues ή το fado. Σεμνή όπως είναι, γεννημένη μέσα στη μιζέρια, με κέρδισε επίσης σαν σκηνοθέτη, υπερασπιστή ενός φτωχού και μινιμαλιστικού θεάτρου. Μία συνάντηση που κατέληξε σε μία ιδιαίτερη άποψη, αναπόφευκτα υποκειμενική, αυτού του κομματιού της μουσικής κληρονομίας σας, που ελπίζω να σας κερδίσει και σας. Jean-Jacques Tesson

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 5 και 12 Δεκεμβρίου

"Κρήτες" ΕΥΡΙΠΙΔΗ "ΚΡΗΤΕΣ"

Θεατρική διασκευή Λέτας Κουτσοχέρα Από την ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ Το αινιγματικό έργο του Ευριπίδη «Κρήτες», αναζητά να συνθέσει τα σπαράγματά του,τα οποία ζωντανεύουν επί σκηνής,δεμένα με μια μεταφυσική μινωική τελετουργική ατμόσφαιρα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και το λαβύρινθο.Στην Κνωσό, που σημαίνει Γνώση. Και το όραμα του Δαίδαλου να μας οδηγεί μπρος- πίσω στο χρόνο, μέσα κι έξω από τις πτυχές και τους διαδρόμους του νου και της ψυχής μας.

Ο μύθος της Πασιφάης, η θέση της ιερής γυναίκας, ο αινιγματικός ρόλος του χορού των μυστών, η ανδρική θυρσοτίναξη ως επισφράγισμα της ιερής ένωσης Πασιφάης-Ταύρου, ο χορός Σελήνης και Ηλίου, ο χορός της ζωής, η τελετουργία των όφεων, η Μεγάλη Μητέρα Θεά, και ο Ίκαρος σε μια μελαγχολική μονωδία πριν την πτώση του. Μύηση. Απελευθέρωση. Μαγεία.

Η τραγωδία ΚΡΗΤΕΣ του Ευριπίδη, γράφτηκε το 430 π.Χ και σήμερα δε σώζονται, παρά μόνο σπαράγματά της. Με προσεκτική ανασύνθεση και ακαδημαϊκή μελέτη, η Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ , σε συνεργασία με τη δυνατή πένα της Λέτας Κουτσοχέρα, επιχειρεί μια τελετουργική αναβίωση των μινωικών μυστηρίων και έναν αποσυμβολισμό του μύθου, με κοινωνικές, φυσικές, αλλά και μεταφυσικές προεκτάσεις. Η ακαδημαϊκή μελέτη του πολιτισμιολόγου Παρμενίδη Μπουσίου, η δραματουργική πρόταση της Αρσινόης Λίλυς Καραδήμα και ο ποιητικός λόγος της Λέτας Κουτσοχέρα που ζωντανεύει και γεμίζει τα αινιγματικά κενά στα χαμένα μέρη του έργου, επιχειρούν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των Ευριπίδειων Κρητών. Όταν ο Μίνωας λαμβάνει έναν πανέμορφο λευκό ταύρο από τη θάλασσα, ένδειξη από το θεό Ποσειδώνα πως είναι ο ισχυρός βασιλιάς της Κρήτης, δεν πράττει τη θυσία που είχε υποσχεθεί. Ως τιμωρία, η οργή του Ποσειδώνα δημιουργεί μια ακαταμάχητη έλξη στη γυναίκα του Μίνωα, την Πασιφάη, η οποία ζευγαρώνει με τον λευκό ταύρο, με τη βοήθεια του πολυμήχανου Δαίδαλου, κάτι που εξοργίζει τον Μίνωα. Από την ένωση αυτή γεννιέται ο Μινώταυρος, ένα κράμα ανθρώπου και ζώου. Συμβολισμοί για τη ζωή, το χρόνο, το θάνατο, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη Γνώση, το επέκεινα. Μια διαφορετική προσέγγιση της τραγωδίας, με έντονες αναφορές στην τελετουργική κινησιολογία της μινωικής εποχής και χορογραφίες βγαλμένες από στιγμιότυπα αποτυπωμένα σε σπάνιους σφραγιδόλιθους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ* -ΠΟΙΗΣΗ: Λέτα Κουτσοχέρα ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ ΧΟΡΟΓΡΑΦIEΣ/ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ: Βίβιαν Ιωάννου ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Λίνα Δαμασκοπούλου EΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Dominique Delqausse ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δαήμων Φουστέρης ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, PROPS: Εξηκίας Τριβουλίδης ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ: KarakaΞa *ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ Γεώργιου Σαμπατακάκη ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΔΑΙΔΑΛΟΣ: Αντώνης Μουλάς ΠΑΣΙΦΑΗ: Βίβιαν Ιωάννου ΜΙΝΩΑΣ: Παρμενίδης Μπουσίου ΙΚΑΡΟΣ: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ: Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα ΧΟΡΟΣ: Λίνα Δαμασκοπούλου, Διώνη Γκανάτσιου, Μυρτώ Μουζάκη, Μυρσίνη Μορέλλι ΜΥΣΤΕΣ ΙΔΑΙΟΥ ΔΙΟΣ: Aντώνης Πασβάντης, Γιάννης Κωσταράς, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΤΡΙΤΗ 19 και 26 Δεκεμβρίου

"Money εξ’ουρανού"

Φέτος γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στο Χυτήριο με ατελείωτο γέλιο,γιορτινά κεράσματα και την χορευτική πινελιά του Φώτη Μεταξόπουλου …

Η Θεατρική Ομάδα Πλειάδες παρουσιάζει την τρελλή κωμωδία….

Money εξ Ουρανού!!!

Μία ανατρεπτική κωμωδία που θα συζητηθεί!

Δύο νέες γυναίκες, που βιώνουν όπως οι περισσότεροι τα δεινά της οικονομικής κρίσης, παρασύρονται από την γενική αγχωτική ατμόσφαιρα και ένα απρόβλεπτο γεγονός στη ζωή τους.

Καταστρώνουν λοιπόν ένα σχέδιο με σκοπό να αλλάξουν την τύχη τους! Θα τα καταφέρουν ή χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία τολμηρή ιδέα;;;;

Διάρκεια: 90 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καστανία

Κείμενα: Θανάσης Λιούνης

Μουσική: Βασίλης Καραγιάννης

Στίχοι: Νίκη Παπουλάκου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δέσποινα Κούρτη

Παίζουν με σειρά εμφανίσεως: Μαριάννα Καστανία, Μυρσίνη Μορέλλι, Γιάννης Κωστάρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments