Πολιτισμός

“Ζωή μεθόρια”: Το μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας

“Ζωή μεθόρια”: Το μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας
Στο μυθιστόρημα «Ζωή μεθόρια» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη πρωταγωνιστεί η Ζωή , μια νέα ασυμβίβαστη γυναίκα που διορίζεται καθηγήτρια στη μακρινή Ορεστιάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, την εποχή της αλλαγής και της μεγάλης λαχτάρας για περισσότερη ελευθερία.

"Ζωή μεθόρια": Το μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίοΘράκη, αρχές της δεκαετίας του ’80. Η Ζωή, μια νεαρή καθηγήτρια αγγλικών φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και περιμένει να διοριστεί σε κάποιο σχολείο κοντά στα σύνορα. Είναι ενθουσιασμένη, μια νέα ζωή ξεκινάει, νιώθει σαν ηρωίδα ενός μυθιστορήματος. Μόνο μια μικρή σκιά υπάρχει: Η Ζωή είναι πεπεισμένη πως όποιος άντρας συνδέεται μαζί της δεν έχει καλό τέλος. Αυτή τη φορά θα πρέπει να προστατέψει τον Γιάννη, έναν νεαρό καπετάνιο που ταξιδεύει σε μακρινές θάλασσες και είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της. Η Ζωή θα χρειαστεί να παλέψει, να οργανώσει τη ζωή της, να αυτονομηθεί και να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να την φέρουν στα δικά τους μέτρα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα«Σαν μητρικό συναίσθημα, ήθελα να τους προστατέψω στη μοναξιά τους, στη θέση τους έφερνα τον Γιάννη, το ίδιο περιπλανώμενο στα μπαρ και μαγαζιά του κόσμου,. Μόνο που εκείνος, αν ήθελε, θα μπορούσε να βρει μια συντροφιά, έστω και περαστική. Υπήρχαν κορίτσια στα λιμάνια που αναπλήρωναν όλες εμάς που άφησαν πίσω, τις πιστές και υποτακτικές. Γι’ αυτό και μετάνιωσα που δεν κάθισα μαζί τους λίγο παραπάνω, συντροφιά στο σόλο τους. Δεν μπορούσα να δεχτώ καμιά απαγόρευση στη ζωή μου και κάτι τέτοια περιστατικά, ασήμαντα για άλλους, με ταρακουνούσαν και μου θύμιζαν τις μέρες της Χούντας, που ήμουν μαθήτρια στο σχολείο και μου απαγόρευαν τα πάντα […]

Οι εξουσίες και τα παρακλάδια τους ευνοούν σχέσεις και καριέρες αλλά παρέρχονται με κάθε αλλαγή. Η Ναταλία είχε παντρευτεί κάποιον που συμβάδιζε με την εποχή και τις ανάγκες της και όχι με την ψυχή της τελικά».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέαΟ Θεόδωρος Γρηγοριάης γεννήθηκε το 1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια. Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα.

ΤΙΤΛΟΣ: Ζωή μεθόρια

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 272

Τιμή: 12,80 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments