Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / ΟΗΕ: Έκκληση για δίαυλο επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο Γκουτέρες
ΟΗΕ: Έκκληση για δίαυλο επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο Γκουτέρες | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:15 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:15

Ο Γκουτέρες έκανε τη δήλωση αυτή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε από την ιαπωνική προεδρία του επισημαίνονταν την ανάγκη να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αλλά και ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, Τζα Σονγκ Ναμ.

Ο Γκουτέρες είπε στο Συμβούλιιο ότι "ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης" στην κορεατική χερσόνησο. Κατήγγειλε επίσης ότι φέτος έχουν γίνει πολλές πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή "χωρίς να υπάρξει προηγουμένως κάποια ενημέρωση" προς τις αρχές αεροπορικής και ναυτικής ασφάλειας.

"Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων μεταξύ των Κορεών (σ.σ. Νότιας και Βόρειας) και μεταξύ των στρατιωτικών", συνέχισε. 

Υπενθύμισε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση αυτή που θεωρείται η πιο επικίνδυνη παγκοσμίως στην παρούσα φάση.

Το 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε δύο φορές σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα ? τον Αύγουστο μετά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και τον Σεπτέμβριων μετά από μια πυρηνική δοκιμή. Η χώρα δεν έχει πλέον έσοδα από τις εξαγωγές άνθρακα, σίδηρου, αλιευμάτων και υφασμάτων ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισαγωγές πετρελαίου.

Ετικέτες: 


2017