Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Το 2018 θα είναι έτος δικαίωσης για την Ελλάδα (vid)

Αλέξης Τσίπρας: Το 2018 θα είναι έτος δικαίωσης για την Ελλάδα (vid)
Χρονιά σταθμό χαρακτήρισε το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

«Είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο δυνατό τρόπο απαιτείται σκληρή δουλειά ώστε να είναι έτος δικαίωσης» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που υποστήριξε ότι με ορόσημο το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου «ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015».

Όπως τόνισε «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα». 

Επισήμανε, δε, πως «παρά τις αναμφισβήτητα κοινωνικές συνέπειες μπαίνουμε στην τελευταία φάση του προγράμματος του μόνου προγράμματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία».

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτουμένων με το βάρος να δίνεται κυρίως στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό των «θετικών μηνυμάτων και δεικτών» στην οικονομία μιλώντας για σταθερή μείωση ανεργίας την τελευταία διετία, 320.000 νέες θέσεις εργασίας αν και το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει υψηλό, τις μάχες με θετική έκβαση πολλές φορές στον τομέα της αδήλωτης εργασίας μειώνοντας το ποσοστό από το 19% στο 13%, τις τομές στη γραφειοκρατία, την οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους κ.α.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων ώστε να κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και αυτό είναι το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη «μάχη που δίνουμε στο κοινοβούλιο, στα υπουργεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς απέναντι σε δίκτυα και βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις» προσθέτοντας ότι «είναι απαίτηση να πετύχουμε πιο απτά αποτελέσματα, να αποδείξουμε ότι όχι μόνο εμείς είμαστε διαφορετικοί – που είναι εύκολο γιατί είμαστε και φαίνεται – αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι εχουμε ευθύνη να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μικρής επιχειρηματικότητας την ίδια στιγμή που επιχειρηματίες ή πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα κέρδη τους σε βάρος του λαού».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων «μια υπόθεση που για 25 χρόνια βαλτώνει σε βάρος της χώρας». «Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων αποδειχθεί ειλικρινής. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν είναι εφικτό να γίνουν θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Τέλος, κάλεσε τους υπουργούς να δουλέψουν με προσήλωση «για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με αλληλεγγύη, συντονισμένα, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις» ζητώντας να προχωρήσουν «οι θεσμικές αλλαγές για να αφήσουμε το βαθύ μεταρρυθμιστικό μας στίγμα». «Η κοινωνία μας παρακολουθεί είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες της» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments