Γυναίκα

Balenciaga: Ο μετρ της φόρμας

Balenciaga: Ο μετρ της φόρμας
Διαβάζω αυτές τις μέρες για την "Αόρατη κλωστή", την τελευταία (και κυριολεκτικά, γιατί, ρε συ Ντάνιελ;) ταινία του Ντέι Λιούις, και βλέπω ότι έμπνευση για τον κεντρικό ρόλο ήταν, αφενός μεν, ο μεταπολεμικός άγγλος ράφτης Τσάρλς Τζέιμς, αλλά και (ως προς τον χαρακτήρα) ο προφανώς-δεν-χρειάζεται-συστάσεις Balenciaga.

Μπορεί να είναι σύμπτωση, δεν ξέρω, αλλά αυτή την εποχή υπάρχει στο Victoria+Albert μία έκθεση για τον Balenciaga. Κατ’ εμέ, μιλάμε για τον αρχιτέκτονα της φόρμας. Μεγαλωμένος σε περιβάλλον με ψαλίδια, κλωστές και πατρόν, είχε ο ίδιος απόλυτη εποπτεία της όλης διαδικασίας για τη δημιουργία ενός μοντέλου.

Σχεδίαζε, αλλά και έραβε ο ίδιος. Έκανε τις πρόβες μόνος του πάνω στα μανεκέν, αφού ήθελε να πετύχει ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του. 

Ο Givenchy, όταν πέθανε ο Balenciaga, είπε: «Ήταν ο δάσκαλος ολονών μας». Η δε Chanel, που δεν χρωστούσε καλή κουβέντα για κανέναν, είχε πει για τον Balenciaga: «Είναι ο μόνος πραγματικός «couturier», όλοι οι άλλοι είναι σχεδιαστές μόδας».

Και πράγματι, η γεωμετρία και οι όγκοι που «βλέπει» αυτός ήδη από τη δεκαετία του ’50, χαράσσουν την πορεία που υλοποιήθηκε από τους άλλους (Dior, Givenchy, Saint-Laurent κλπ) στη συνέχεια.

Από τις φωτογραφίες, δεν φαίνεται εύκολος και προσηνής άνθρωπος. Εντάξει. Αλλά, τι ταλέντο όμως! Και, επιστρέφοντας στην «Αόρατη κλωστή», διαβάζω ότι ο Ντέι Λιούις έστρωσε τον τελοσπάντων και έμαθε να ράβει ο ίδιος, με πρότζεκτ μία τουαλέτα του Balenciaga. 

Αν βρίσκεστε προς τα εκεί, πηγαίνετε να τη δείτε. Επειδή ο εν λόγω έκανε μόνον haute couture, και ουδέποτε prêt-a-porter, δεν θα τα ξαναδείτε αυτά τα κομμάτια από κοντά. Κρίμα δεν είναι; Έχετε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Σημ. Το συγκεκριμένο που βλέπετε, στηρίζεται μόνον στους ώμους με δύο μικρές τιράντες από στρας. Το όλο εφέ είναι στο κόψιμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments