Πολιτική

Προανακριτική για τη Novartis: Τι απαντούν τα κόμματα

Προανακριτική για τη Novartis: Τι απαντούν τα κόμματα
Θετικά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει στο σκάνδαλο της Novartis. «Όλα στο φως» λέει η ΝΔ, «θα αποκαλυφθεί η σκευωρία» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάξεις από το Ποτάμι.

«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» για τη Novartis.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Άσκησε δριμεία κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη για τη ΝΔ στους οποίους καταλόγισε προφανή πολιτικό πανικό, υπό τον οποίο «εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ή ακόμη -πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω- και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Κάλεσε και τη ΝΔ και τα άλλα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν τις «προσβολές στη Δικαιοσύνη». Σημείωσε δε ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, «προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα"»

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι από τις δηλώσεις Μοσκοβισί κατέστη ακόμα σαφέστερο αυτό που επαναλαμβάνει τους τελευταίος μήνες η κυβέρνηση, ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη, ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για ένα νέο πρόγραμμα, ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία, δεν συνιστά ειδικό καθεστώς. Κάλεσε όσους πολιτεύονται κυνηγώντας ανεμόμυλους περί νέων μνημονίων διαιώνισης της λιτότητας, όπως είπε, να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Τι απαντούν τα κόμματα

Ναι από τη ΝΔ: Όλα στο φως

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως". Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της. Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή».

Θετικό και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επισημαίνει: Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις τού κυβερνητικού εκπροσώπου.

Από την πλευρά του το Ποτάμι εκφράζει τις επιφυλάξεις του σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην βρεθούν ούτε ενόχοι ούτε αθώοι, παρά μόνο να μείνουν σκιές.

Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, όμως, σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

Εισαγγελία Διαφθοράς για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis: «Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου»

«Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου» τονίζουν με ανακοίνωση τους η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία Novartis, μετά από διάφορα δημοσιεύματα τόσο για τη νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας που χορηγήθηκε στους τρεις μάρτυρες όσο και για υποτιθέμενη παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρας και Στέλιου Μανώλη είναι η εξής:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» σε σχέση με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments