Διεθνή

Τουρκία: “Περικυκλώνει” την Κύπρο με νέα Navtex

Τουρκία: “Περικυκλώνει” την Κύπρο με νέα Navtex
Η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει μεγάλη περιοχή για άσκηση στρατιωτικού σκάφους, με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, το διάστημα 11-18 Μαρτίου και 22-29 Μαρτίου.

Με νέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελεύθερων εδαφών, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου 10 όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η νέα Navtex 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει αυτήν τη μεγάλη περιοχή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Με κίτρινη σήμανση η δεσμευμένη περιοχή για τη διενέργεια "περιβαλλοντικών ερευνών", εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Χθες βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αναμφισβήτητα οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή μας εξελίσσονται ραγδαία και η Κύπρος διεκδικεί τη νόμιμη θέση της στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι αναδύονται νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή μας, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την οικονομία.

«Να είστε σίγουροι» είπε «ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον γείτονά μας», προσθέτοντας ότι η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην άρση των τουρκικών απαγορευτικών μέτρων για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κάτι που αποτελεί μια εκκρεμούσα υποχρέωση της Τουρκίας προς την Κύπρο και προς την ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments