Πολιτική

Καμμένος: Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” (vid)

Καμμένος: Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” (vid)
Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι "είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές" και -αφήνοντας αιχμές για τον Φώτη Κουβέλη- σημείωσε ότι "εγώ χαράζω την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

"Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκα για τις δηλώσεις μου περί ομηρίας, το είχα πει γιατί ήξερα τι θα συμβεί. Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα που είναι από αυτά που αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση των δύο ταξιάρχων και από τις δύο πλευρές" ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πάνος Καμμένος.

"ταν είδα από την πρώτη μέρα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας δεν λειτούργησαν, κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Βρίσκονται για 26 μέρες στη φυλακή χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Αν η Τουρκία θέλει έναν ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατεί δύο Ευρωπαίους στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ" πρόσθεσε ο υπουργός.

Σημείωσε μάλιστα με αφορμή το ζήτημα των στρατιωτικών πως «την πολιτική του υπουργείου την χαράζω εγώ και είμαι απόλυτα συντονισμένος με τον πρωθυπουργό».

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν ως το Πάσχα»

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι«αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατάει δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος».

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου "Μακεδονία"»

«Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές», εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας». Ερωτηθείς, πάντως, αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν», πρόσθεσε, «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και τη συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε και εμείς και ο κ. Τσίπρας».

Τι είπε για το «Gorna Macedonija»

Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Gorna Macedonija», ο κ. Καμμένος είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού», λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπουργός Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με «κόκκινες γραμμές» από τους δύο εταίρους, οι οποίες γίνονται σεβαστές κάθε φορά από κάθε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι το Σκοπιανό δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση.

Για να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τα Σκόπια πρέπει να κάνουν εκλογές. Δεν αποδεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία, είτε αλλάξουν το Σύνταγμά τους είτε όχι. Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων.

Στην ερώτηση εάν οι ΑΝΕΛ θα έφταναν στο σημείο να ρίξουν την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος είπε: «Το να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επιλογή και του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς επιλέξαμε να πάμε μέχρι τέλους για να πετύχουμε τους δύο στόχους που είναι η έξοδος από τα μνημόνια και το να προχωρήσουμε στην κάθαρση και το να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έτυχαν της προστασίας των δυνάμεων της μεταπολίτευσης».

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό, εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι «Το θέμα των Σκοπίων δεν θα έρθει στη Βουλή πριν τις εκλογές γιατί δεν θα γίνει αλλαγή συντάγματος στα Σκόπια, αλλά αν έρθει θα πρέπει να υλοποιήσω τη λαϊκή εντολή που έχω κι αυτή είναι καμία χρήση του όρου Μακεδονία». 

Διαβάστε επίσης: Επιμένει στα περί ομηρίας ο Πάνος Καμμένος για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments