Οικονομία

Στο τραπέζι νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας το 2019 (vid)

Στο τραπέζι νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας το 2019 (vid)
Νέος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ΙΧ. Το Υπουργείο Μεταφορών εξετάζει τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση και την αξία του οχήματος.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ανέφερε το πρωί της Τρίτης ότι το Υπουργείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας από το 2019.

Ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε στον Ant1 ότι στο τραπέζι του υπουργείου είναι ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση και την αξία του οχήματος. Όπως είπε, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία και η παλαιότητα του οχήματος.

«Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά, όχι όμως και στους επαρχιακούς δρόμους», απάντησε ερωτηθείς για το αν τα τέλη κυκλοφορίας θα συνδεθούν με την κατάσταση των δρόμων, ενώ επέρριψε στην τοπική αυτοδιοίκηση τη συντήρησή των επαρχιακών δρόμων. «Χρηματοδοτούνται οι δήμοι για να κάνουν τοπικά έργα, κι εκείνοι πρέπει να σχεδιάσουν πού θα τα διαθέσουν. Κάθε χρόνο δίνουμε χρήματα για οδικά έργα», τόνισε.

Όσον αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα ο υφυπουργός Μεταφορών είπε ότι πάνω από 436.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα λάβουν σήμερα μέσω Taxisnet τα πρόστιμα.

Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης έκανε λόγο για μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων μέσα σε ένα χρόνο επισημαίνοντας πως: «Πέρυσι τέτοια εποχή ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ανέρχονταν σε 1,2 εκατ. οχήματα. Τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 800.000 οχήματα».

Για την επιστροφή πινακίδων είπε πως «μετά τους πέντε μήνες πληρώνεις ανά μήνα», χαρακτηρίζοντας το μέτρο «εισπρακτικό».

Για τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν όσοι τους έχει κλαπεί το όχημα, κάλεσε τους οδηγούς να προσκομίσουν στο υπουργείο Μεταφορών ή στην ΕΛ.ΑΣ. το σημείωμα που είχαν από την αστυνομία. Αυτό ισχύει μόνο για τα οχήματα που εκλάπησαν πριν από το 2008, καθώς από εκεί και έπειτα «υπάρχουν τα δεδομένα».

Για τα αχρηστευμένα, κάλεσε όσους διαθέτουν κάποιο να το δηλώσουν, σημειώνοντας πως «τα χρέη μετά το 2004 έχουν διαγραφεί». Δυστυχώς, όπως είπε, οι μοτοσικλέτες εξαιρούνται, λόγω του ότι οι μηχανές δεν υποχρεούνται σε απόσυρση, όπως τα αυτοκίνητα.

Τροπολογία αλλάζει τα πάντα – H παγίδα με τον ένα μήνα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες είχε γίνει γνωστό ότι ενεργοποιείται και για το 2018 η δυνατότητα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία να αίρουν την ακινησία του οχήματος τους καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκειά της χρήσης του.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Σύμφωνα με την τροπολογία για άρση ακινησίας του οχήματος διάρκειας ενός μήνα προβλέπεται η καταβολή των 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών προβλέπεται η καταβολή των 4/12 των ετήσιων τελών, ενώ για άρση ακινησίας για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες η καταβολή των δωδεκάτων που απομένουν συν 2/12.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για να κινήσει ένας φορολογούμενος το αυτοκίνητό του για ένα μήνα τότε δεν αρκεί να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος για ένα μήνα, αλλά για δύο μήνες. Στην ουσία με την τροπολογία αυτή τιμωρείται όποιος θελήσει να κουνήσει το αυτοκίνητου ανά μήνα και όχι για όλο το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τέλη κυκλοφορίας: Τροπολογία αλλάζει τα πάντα – H παγίδα με τον ένα μήνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments