Ελλάδα

Τζανέτος Φιλιππάκος: Επιτυχής η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών στην Πάτρα (pics&vid)

Τζανέτος Φιλιππάκος: Επιτυχής η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών στην Πάτρα (pics&vid)
Οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν μεθοδικά και εισήλθαν ταυτόχρονα, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε -τις πρωινές ώρες της Τρίτης- συντονισμένη επιχείρηση στην Πάτρα, με τη συνεργασία Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με σκοπό την μεταφορά προσφύγων-μεταναστών, που διέμεναν στους άτυπους καταυλισμούς, οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδοπούλου, στην Ακτή Δυμαίων.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί, υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού αρμόδιου επί Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν μεθοδικά και εισήλθαν ταυτόχρονα, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.

Με συντονισμένο τρόπο και απόλυτη ομαλότητα, οι 611 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες εκτός Αχαΐας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας ή σε αστυνομικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και Εισαγγελείς Ανηλίκων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, στην επιχείρηση συμμετείχαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, Αστυνομικός Διευθυντής Απόστολος Μαρτζάκλης.

Ειδικότερα, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.) και Διμοιρίες Αποκατάστασης Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.), Αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), ομάδες ΔΙ.ΑΣ., Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, καθώς και του Τμήματος Τροχαίας Πατρών.

Ο κ. Φιλιππάκος, μετά το πέρας της επιχείρησης, δήλωσε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, ενήργησε σήμερα την πλήρη εκκένωση των άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στους χώρους ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου στην Πάτρα.

Συνολικά μεταφέρθηκαν γύρω στα 600 άτομα. Ήταν αναμενόμενο, υπήρχε εκτίμηση ότι θα είναι από 500 μέχρι 600. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι, δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα και όλα κύλησαν ομαλά.

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις αστυνομικές δυνάμεις για την ψυχραιμία, τη σύνεση και την αποτελεσματικότητα με τις οποίες ενήργησαν, τηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και κάθε Αρχή και Φορέα της πόλης που συνεργάστηκαν μαζί μας, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, ένα πρόβλημα, το οποίο απασχόλησε πολύ τους τελευταίους μήνες και το οποίο είναι διαχρονικό. Σήμερα, κατά τον καλύτερο τρόπο, πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω ότι ικανοποιεί τους πάντες. Είναι ένα θέμα το οποίο θα παρακολουθήσουμε, ένα θέμα το οποίο δεν τελειώνει την επόμενη μέρα και για το οποίο θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρούμε την ισορροπία που πρέπει και να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η σημερινή επιχείρηση έστειλε επίσης ένα ηχηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων, και σε όλους εκείνους, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση των ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών».

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, ο κ. Φιλιππάκος πραγματοποίησε συνάντηση, με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, παρουσία και των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών και Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία έγινε αποτίμηση της υλοποίησης του σχεδιασμού, που κατά γενική ομολογία στέφθηκε με επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Πάτρα: Aστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση μεταναστών από το λιμάνι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments