Πολιτική

Οργιάζουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων με το νέο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”

Οργιάζουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων με το νέο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”
Προβοκατόρικα δημοσιεύματα από Σκοπιανά ΜΜΕ και μέσα του Κοσόβου.

Βρέθηκε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου. Μετά το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό, μια νέα ονομασία ήρθε στο προσκήνιο. Ποια είναι αυτή; Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων φέρεται να έριξε στο τραπέζι το συγκεκριμένο όνομα στο πλαίσιο των επαφών που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πρόκειται για το "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας για το οποίο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει και τη θετική ψήφο της κυβέρνησης για erga omnes, δηλαδή ονομασία έναντι όλων.

Ωστόσο, μπορεί τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης να φέρνουν ένα νέο όνομα στο προσκήνιο, αλλά στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το Δημοκρασία της Νέας Μακεδονίας και το Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. 

Για το νέο όνομα πάντως που έρχεται στο προσκήνιο η ελληνική πλευρά δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο, αλλά διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να κρύβει και παγίδες.

Μάλιστα το δικαιολογούν αυτό αναφέροντας πως η επανάσταση του Ίλιντεν τον 20ο αιώνα είχε ως στόχο τη δημιουργία μίας αυτόνομης Μακεδονίας, η οποία θα περιελάμβανε και ελληνικά εδάφη.

Τι δηλώνει η συγκεκριμένη ονομασία

Η Εξέγερση του Ίλιντεν που σημαίνει Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως, ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Να γίνει γνωστό, ότι η ήμερα αυτή γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος στις 20 Ιουλίου, ενώ την υιοθετεί και το Βουλγαρικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Εφημερίδας των Συντακτών” οι ονομασίες που είχαν πέσει ως τώρα στο τραπέζι ήταν πέντε και όλες περιελάμβαναν τον όρο ”Μακεδονία”.

Συγκεκριμένα, τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα είναι τα εξής: 

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

-Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το Σκοπιανό – Κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments