Οικονομία

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοίνωσε ότι έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς.

Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση. Συμφωνήσαμε σε όλα τα θέματα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως μέρος των συμφωνηθέντων πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες μέρες και πως κάποια τεχνικά ζητήματα θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η επικύρωση του Staff Level Agreement θα γίνει στις 24 Μαΐου στο Eurogroup, όπου σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκαν στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και απεκάλυψε πως η συμφωνία προβλέπει πως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.

Οι αποφάσεις για το νέο σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, ενώ συμφωνήθηκε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Τι αναφέρουν οι θεσμοί

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: «Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε. Έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σχετικά με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατόν πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχιστούν οι εντατικές επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις επόμενες εβδομάδες».

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ

Επιβεβαιώθηκε, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών το πλαίσιο της συμφωνίας για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς και για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ για τη ΔΕΠΑ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ακόμη 15 ημέρες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ανά αντικείμενο συμφωνήθηκαν τα εξής:

ΔΕΠΑ: Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, μία εταιρεία για την εμπορία και μία για δίκτυα. Οι δύο εταιρείες θα οδεύουν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα, το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής. Στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου.

ΝΟΜΕ: Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος. Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ: Σε ό,τι αφορά στη χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρησή του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

ΔΕΗ: Προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με τη μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play