Συνεντεύξεις

Θανάσης Παπαθανασίου στο www.pagenews.gr: Το μπάτζετ δεν παίζει ρόλο στην επιτυχία

Θανάσης Παπαθανασίου στο www.pagenews.gr: Το μπάτζετ δεν παίζει ρόλο στην επιτυχία
Ο Θανάσης Παπαθανασίου αποκλειστικά στο www.pagenews.gr.

Συνάντησα πρόσφατα τον Θανάση Παπαθανασίου στα πλαίσια της παράστασης «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» που παρουσιάζεται στο θεατρικό κήπο του Χυτηρίου.

Πρόκειται για την αναβίωση της κλασσικής κι αγαπημένης σ’ όλους μας ταινίας του Σακελλάριου, αλλά με νέα πνοή και ανατροπές- έκπληξη.

Όπως πάντα το δίδυμο Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας εγγυώνται μια ακόμη εισπρακτική επιτυχία. Ποιοτική δουλειά, φρέσκια ματιά, εξαιρετικοί ηθοποιοί, πανέμορφα κουστούμια κι ένας κήπος – όαση που δροσίζει το κορμάκι μας αλλά και την ψυχή μας. Ήδη απ’ όσο μου εκμυστηρεύτηκε η Βάσια Παναγοπούλου η προπώληση εισιτηρίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η θεματική αλλά και η ερμηνεία του συνόλου των ηθοποιών συζητιέται ένθερμα στους θεατρικούς κύκλους. Μάλιστα από την πρεμιέρα για φίλους, ηθοποιούς και δημοσιογράφους τα χειροκροτήματα των θεατών ήταν ιδιαιτέρως ενθουσιώδη.

Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, με απόλυτο σεβασμό στην πρωτότυπη θεατρική γραφή, υπέγραψαν την απόδοση του θεατρικού κειμένου της θρυλικής κωμωδίας προσαρμόζοντάς την στο σήμερα.

Θανάση πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε φέτος το καλοκαίρι την αγαπημένη ελληνική ταινία της παράστασης «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»;

Κοίταξε να δεις αυτό που κάνουμε δεν είναι κάτι καινούργιο για μας. Υπάρχει μια τάση να ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια αρκετά παλιά έργα που είναι διαχρονικά και αγαπητά. Το συγκεκριμένο το είχαμε ξανακάνει με το Γιάννη Τσιμιτσέλη, πριν 7-8 χρόνια. Είχαμε φτιάξει ένα θίασο με την Βάσω Λασκαράκη, τη Βασιλική Ανδρίτσου, τη Σοφία Βογιατζάκη και τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο και είχαμε περιοδεύσει στην επαρχία. Ο «Λευτεράκης», είναι ένα έργο που αρέσει πάρα πολύ σε μένα και το Μιχάλη, γι’ αυτό το τρέξαμε τότε και με το Γιάννη. Είναι πολύ ωραίο το θέμα του και του έχουμε κάνει μια ενδιαφέρουσα διασκευή. Βασίζεται ναι μεν στο πρωτότυπο κείμενο του Σακελλάριου αλλά είναι λες και γράφτηκε μετά από κάποια χρόνια πάλι το ίδιο έργο αλλά με νέα πνοή. Στη δική μας διασκευή, κυριαρχεί μια φάρσα σχετικά μ’ όσα διαδραματίζονται γύρω από το «Λευτεράκη». Έχουμε προσθέσει και ρόλους που δεν υπήρχαν, προκειμένου να βοηθηθεί η ιστορία και να έχει πιο σύγχρονα στοιχεία.

https://www.youtube.com/watch?v=F6aq0AAhpSU&feature=share

Γιατί επέλεξες τους συγκεκριμένους ηθοποιούς;

Πρώτα απ’ όλα επειδή πιστεύω ότι τους ταιριάζει γάντι ο ρόλος που υποδύονται. Επιπλέον με τους περισσοτέρους, έχω συνεργαστεί ξανά. Μόνο με τη Δήμητρα Σιγάλα η οποία επί σκηνής είναι η γυναίκα του Μάνου Παπαγιάννη δεν είχε τύχει έως τώρα.

Πώς και δεν επέλεξες του παλιούς σου συνεργάτες για να το ξανά ανεβάσετε;

Θα σου πω. Αυτή είναι μια παράσταση που θα παιχτεί το καλοκαίρι και υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση από τη Βάσια Παναγοπούλου, για τους Μάνο Παπαγιάννη και Μάνο Ιωάννου. Εκτός αυτού να σού πω την αλήθεια οι πιο πολλοί δε θέλουν να παίζουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, αφού είδαμε ότι τους πάει το συγκεκριμένο έργο είπαμε να ανεβάσουμε το «Λευτεράκη». Πώς να στο πω, τους ταιριάζει ο ρόλος του Βουτσά και του Ηλιόπουλου αντίστοιχα.

Όταν εσύ γράφεις κάτι, στο μυαλό σου έχεις τον ηθοποιό που θα ήθελες για το ρόλο σου ή είναι κάτι που προκύπτει στην συνέχεια;

Αυτό που λες συνήθως συμβαίνει όταν πρόκειται για καινούργιο έργο, καμία φορά όμως δεν είναι υλοποιήσιμο γιατί μπορεί να μη θέλουν και οι ηθοποιοί ή να είναι κλεισμένοι. Γενικότερα, εγώ και ο Μιχάλης βάζουμε στο μυαλό μας ένα πρότυπο ηθοποιού που θα θέλαμε και πορευόμαστε μ’ αυτό!

Σχεδιάζετε κάτι για το χειμώνα που είναι ήδη ανακοινώσιμο;

Βέβαια! Ετοιμάζουμε το «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» στο θέατρο «Βέμπο». Θα είναι μια μουσική διασκευή. Η συγκεκριμένη ιδέα υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια, αλλά καθυστερούσε να υλοποιηθεί λόγω διαφόρων πραγμάτων. Πέρα απ’ αυτό, να σού πω ότι βλέπω πως φέτος θα ανέβουν πολλά νεοελληνικά έργα που στηρίζονται σε παλιές ταινίες και θεατρικά. Είναι η παράδοσή μας αυτά, γιατί να μην ανεβαίνουν; Τα περισσότερα όμως σχετικά με το έργο θα τα πούμε από Σεπτέμβριο. Να σού πω μόνο ότι είναι μια παράσταση στην οποία παίζουν, ο Ζουγανέλης, ο Τσιμιτσέλης, η Ζαρίφη, ο Μπιμπίλας και πολλοί που θα στους ανακοινώσω εν καιρώ!

Θύμισέ μας την υπόθεση της κλασσικής ταινίας

Το «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» είναι τίτλος ελληνικής κωμωδίας παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1960 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Κώστα Χατζηχρήστο. Δύο φιλήσυχοι τύποι (Ντίνος Ηλιόπουλος και Κώστας Χατζηχρήστος) ενημερώνονται από συγχωριανούς τους ότι η παλιά αιματηρή βεντέτα των οικογενειών τους αναζωπυρώθηκε και πρέπει να τη συνεχίσουν οι ίδιοι. Προσπαθώντας να αποφύγουν τη βία, θα συναντηθούν τυχαία και θα φιλιώσουν αρνούμενοι να συνεχίσουν την προγονική διαμάχη. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε το φθινόπωρο.

Μιας και αναφέρθηκες στην Κατερίνα Ζαρίφη, τί είναι αυτό που σ’ αρέσει πάνω της επί σκηνής; Γενικότερα, δίνεις ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν έχουν σπουδές υποκριτικής;

Η Κατερίνα καταρχάς είχε ξαναπαίξει στο θέατρο. Εκτός αυτού ανέκαθεν είχε βλέψεις υποκριτικές. Απ’ ότι έχουμε συζητήσει είναι κάτι που το επιθυμεί διακαώς. Θέλει να πετύχει στο χώρο του θεάτρου και μακάρι να τα καταφέρει. Τώρα σχετικά με τις ευκαιρίες, θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Είχα συνεργαστεί και με τη Μπέττυ Μαγγίρα η οποία φαινόταν ότι το ήθελε εξίσου και ήταν από την αρχή πάρα πολύ καλή. Δεν είναι τυχαίο πως τη βλέπεις να παίζει ξανά και ξανά στο θέατρο. Να σου πω την αλήθεια, εγώ είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος κρίνει εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων αυτός δε σπούδασε ηθοποιός, άρα δεν κάνει και δεν του δίνουμε ευκαιρία.

Προτιμάς να συνεργάζεσαι με συγκεκριμένους ανθρώπους ή είσαι γενικότερα ανοικτός σε νέες συνεργασίες;

Αυτά τα έργα που κάνουμε εμείς είναι για μια συγκεκριμένη κατηγορία ηθοποιών, με την έννοια ότι πρόκειται για κάποιους που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την κωμωδία κλπ. Επιπλέον, εμείς ασχολούμαστε ως επί το πλείστον με τις κωμωδίες. Εκ των πραγμάτων, ανακυκλώνεσαι σε ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει σ’ αυτό που ζητάς. Εάν προκύψει κάποιος ρόλος που να ταιριάζει σε κάποιον άλλο ηθοποιό που δεν έχουμε συνεργαστεί, γιατί να μη δουλέψουμε μαζί του;

Θα πας διακοπές το καλοκαίρι ή θα είσαι παρών στο «Χυτήριο»;

Φαντάζομαι κάπου θα πάω. Μετά από την πρεμιέρα στο «Χυτήριο» ο σκηνοθέτης παραδίδει το έργο στους ηθοποιούς, οι οποίοι το κρατάνε σε κάποιο επίπεδο. Δε γίνεται να πηγαίνεις και κάθε μέρα στις παραστάσεις (γέλια).

Θα σ’ ενδιέφερε να κάνεις κάτι στην τηλεόραση;

Ναι. Αλλά αυτό που ζητάνε πλέον στην τηλεόραση, δηλαδή 3 επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών, είναι πάρα πολύ κοπιαστικό και πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Θέλει αρκετή προετοιμασία και απαιτεί να απέχεις από το θέατρο κάνα χρόνο!

Πιστεύεις ότι χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ για να κάνεις μια επιτυχία στο θέατρο ή την τηλεόραση;

Όχι καμία σχέση. Δεν το πιστεύω αυτό. Να σού δώσω ένα παράδειγμα. Επιτυχία έκαναν και οι «Χάριτες», η οποία ήταν μια πολύ φθηνή σειρά. Επιτυχία έκανε και το «Νησί», το οποίο είχε μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο. Δεν παίζει για μένα προσωπικά κανένα ρόλο το μπάτζετ.

Εσύ, θα έκανες μια σειρά την οποία θα ήξερες εκ των προτέρων ότι θα την πουλούσες στο εξωτερικό;

Πολύ ευχαρίστως. Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα. Για κείνους μια σεζόν είναι περίπου 12 επεισόδια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι πολύ περισσότερα. Δηλαδή 3εις σεζόν μιας αμερικανικής παραγωγής αντιστοιχούν σε μια σεζόν στην Ελλάδα. Πάντως, θα μ’ ενδιέφερε να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο.

Ταυτότητα παράστασης:

Απόδοση κειμένου, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κουστούμια: Έβελιν Σιούπη

Φωτογράφηση και trailer: Κάρολος Πορφύρης, Γιώργος Γιαννίμπας

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Αθανασίου

Παίζουν: Μάνος Παπαγιάννης, Αγγελική Δαλιάνη, Δήμητρα Σιγάλα, Τζένη Διαγούπη, Μάνος Ιωάννου, Περικλής Λιανός, Γιάννης Ρούσσος

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00

Από 11/8 έως 19/8 δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Θα συνεχισθούν κανονικά από 23/8.

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κάθε Πέμπτη και Κυριακή γενική είσοδος:15€

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο γενική είσοδος:20€

Φοιτητές, άνεργοι, παιδικό και άνω των 65 γενική είσοδος:12€

Χυτήριο: Ιερά Οδός 44, Τηλέφωνο: 210341 2313.

Περισσότερες συνεντεύξεις στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments