Πολιτική

Πρόταση μομφής: Η ομιλία Σαμαρά στη Βουλή για το Σκοπιανό

Πρόταση μομφής: Η ομιλία Σαμαρά στη Βουλή για το Σκοπιανό
Πεδίο μάχης η Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα φέρει εκρήξεις.

Το θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο» στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής και θα ανέβει περισσότερο με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόταση μομφής: Παρακολουθήστε LIVE εικόνα από τη Βουλή

Αντώνης Σαμαράς: Εγώ πολέμησα, εσείς τα δώσατε όλα

«Εγω πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση. Μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι υπάρχει «ανύπαρκτη νομιμοποίηση» για το θέμα και δήλωσε ότι συκοφαντείται από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης.

«Εγώ δεν δημιούργησα το πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιούργησε ο Στάλιν και ο Τίτο και ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι όπως είπε υπερασπίστηκε την Εθνική γραμμή των Πολιτικών Αρχηγών».

«Βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση, κ. Τσίπρα, με συκοφαντείτε ως πολύ αδιάλλακτο και ταυτόχρονα ως πολύ υποχωρητικό» είπε, υπερασπιζόμενος τη στάση του το 1992.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν νομιμοποιήσαμε τόσα χρόνια τον αλυτρωτισμό των γειτόνων», εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή του με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Όλα όσα έχουν συμβεί από το πρωί στη Βουλή

Λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, για τη συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους πριν από την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση έπειτα από το απίστευτο παραλήρημα του Κώστα Μπαρμπαρούση.

Να σημειωθεί ότι έξω από τη Βουλή θα γίνει νέα συγκέντρωση πολιτών που αντιδρούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ο Τσακαλώτος απήγγειλε στίχους του Ουίλιαμ Μπλέικ στη Βουλή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορές στα «σύννεφα εθνικισμού και πολέμου» που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα και τόνισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος».

“Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;” (σ.σ. παράφραση του διάσημου αγγλικού στίχου “τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία που μόνο την Αγγλία ξέρουν”), ήταν η φράση με την οποία υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της πΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.


Ένταση στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο Νίκος Βούτσης πρότεινε να μειωθεί στα 5 λεπτά ο χρόνος ομιλίας των βουλευτών, ενώ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 18:30.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαφώνησε, τονίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μην μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να ολοκληρωθεί στις 21:00 η διαδικασία.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έμμεση λογοκρισία. Με την πρόταση του κ. Βούτση διαφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που επιθυμούν να τοποθετηθούν.

Η «μάχη» στη Βουλή θα κορυφωθεί νωρίς το απόγευμα, με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, νωρίτερα το μεσημέρι.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα γίνει ονομαστικά, με τον παραδοσιακό τρόπο, και όχι ηλεκτρονικά.


ΠΓΔΜ: Ανακοίνωση της αντιπολίτευσης

Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

  • Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε να αποδεχθεί όλες τις ελληνικές κόκκινες γραμμές και να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας
  • Αυτό δεν το κάνει αυτό για τις μελλοντικές γενιές, στις οποίες θα έπρεπε να αφήσουμε τη μακεδονική ταυτότητα ως κληρονομιά, αποδέχεται πλήρως όλες τις ελληνικές θέσεις
  • Προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συμφωνία ως μια βελτίωση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, στην ουσία κόβοντας τις ρίζες της ταυτότητας του κράτους
  • Ο Ζάεφ είπε ψέματα ότι δυναμώνει τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε σαφές ότι η συμφωνία δεν σημαίνει αναγνώριση του μακεδονικού έθνους
  • Η συμφωνία μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα είναι ένα απευθείας πλήγμα στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού και ιστορική ταπείνωση
  • Θα υπερασπίζεται σθεναρά το συνταγματικό όνομά μας.

Το VMRO καλεί πάλι τον κόσμο να διαδηλώσει αύριο στη μία το μεσημέρι στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).


Στις 18:30 η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας.

Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία.

Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Έφη Αχτσιόγλου: Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.


Παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό

Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε για το Σκοπιανό, μέσω απαντήσεων που έδωσαν συνεργάτες του. Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του κ. Καραμανλή σημειώνουν ότι «η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».


Σταθάκης : Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία

Ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Γ. Σταθάκης εστίασε σε δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα: την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπιών με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού βαλκανικού χώρου.


Αμανατίδης: Η συκοφαντία είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια πανικού της ΝΔ

«H συκοφαντία είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια πανικού- μέσω της τοποθέτησης της κ. Μπακογιάννη στη βουλή- να αποκρυφτεί ότι για δεύτερη φορά το “κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλείας” κάλυψε όχι τη χώρα, αλλά τη ΝΔ» τόνισε με δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αναφορικά με την επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Ο Γ. Αμανατίδης επισήμανε ότι « ο τυχοδιωκτισμός και ο καιροσκοπισμός» δεν θα κερδίσει δεύτερη φορά. «Είναι χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τη διχόνοια και τη δημαγωγία» είπε, σημειώνοντας ότι «με τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ ποτίζεται το δέντρο του εθνικισμού και του λαϊκισμού» και «καρποί του είναι οι επιθέσεις ενάντια στη Δημοκρατία».


Πάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ δεσμευόμαστε για τη μη κύρωση της συμφωνίας

Μέσω Twitter ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε τη δέσμευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη μη κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

«Για να τελειώνει μια και έξω η προπαγάνδα για την Μακεδονία.

Αύριο ψηφίζεται το τέλος των μνημονίων και η πάταξη της διαφθοράς», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον λογαριασμό του.


Βασίλης Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες σάς κοιτούν με οργή

Ο Β. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές:

«Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας. Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου “Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”. Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή»


Την Κυριακή οι υπογραφές της συμφωνίας

Παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, θα υπογραφεί αύριο το πρωί στην Πρέσπα, από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ, η διεθνής συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Τη συμφωνία θα υπογράψει επίσης ως μάρτυρας ο Μάθιου Νίμιτς, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.


Συλλαλητήριο στις 16:00 στο Σύνταγμα 

Στις 4 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, νέο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων.


Παπαδημούλης: Ας καταλάβουν όλοι ότι η πατριδοκαπηλεία εκτρέφει τον φασισμό

«Ας το καταλάβουν όλοι και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η πατριδοκαπηλεία εκτρέφει τον φασισμό» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η δήλωσή του έγινε με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.


Μπαρμπαρούσης: Δικογραφία σε βάρος του και για την άγρια καταδίωξη

Ασύλληπτος παραμένει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, μετά την άγρια καταδίωξη που έγινε στην εθνική οδό.

Καταζητείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.

Το αρχηγείο της Αστυνομίας ζήτησε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του βουλευτή και για τη συμπεριφορά που επέδειξε κατά την καταδίωξη.


Επίθεση Focus στον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική απότο Focus, καθώς τον συγκρίνει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό.

Σε δημοσίευμα για τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, το γερμανικό περιοδικό κάνει αρχικά έναν σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα.

Καταλήγει στα όσα γίνονται στη Βουλή, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν την οικονομία, όπως παλιότερα.


Σήμερα η ψηφοφορία

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η «μάχη» στη Βουλή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments