Αυτοδιοίκηση

Κρήτη: Οι υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ολοκληρώνονται

Κρήτη: Οι υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ολοκληρώνονται
Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κρήτη, θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για την Κρήτη, ολοκληρώνεται.

Για το θέμα αυτό που αφορά σε οικισμούς Γ΄προτεραιότητας με 2.000 έως 15.000 πληθυσμό, πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή Συνάντηση στο Ηράκλειο, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο της απόφασης να δημιουργήσει η χώρα ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επεξεργασία των λυμάτων σε οικισμούς πάνω από 2.000 με βάση την κοινοτική οδηγία που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα.

Όπως τονίστηκε, το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση υποδομών διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και επίλυσης θεμάτων των βιολογικών καθαρισμών είναι το 2023 προκειμένου να μην προκύψουν περαιτέρω πρόστιμα για την Ελλάδα.

Η Κρήτη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προστίμων και αποτελεί την πιο θετική περίπτωση διαχείρισης στη χώρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Βίβη Κανελοπούλου και υπεύθυνη Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών και τον Κώστα Αρβανίτη, συντονιστή της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων για τους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος προχωρεί συγκροτημένα η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων που δεν έχουν προχωρήσει για βιολογικούς καθαρισμούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε δήλωση του επεσήμανε την εξαίρετη συνεργασία που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργείων στον τομέα του Περιβάλλοντος και συνολικά στην προώθηση των έργων, υπογραμμίζοντας ότι στην Κρήτη, ο τελευταίος βιολογικός καθαρισμός που ανήκε στην κατηγορία Γ΄ήταν της Παλαιόχωρας Χανίων, ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί ολοκληρώνοντας με το συγκεκριμένο έργο όλο τον σχεδιασμό που είχε κάνει η Περιφέρεια Κρήτης.

«Προσπαθούμε να μπουν και μικρότεροι βιολογικοί σε διάφορα προγράμματα και ενδεχομένως να προκύψει κι άλλος ένας βιολογικός καθαρισμός ακόμα. Αλλά το στάδιο που βρισκόμαστε αποδεικνύει πως η συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους έχει φέρει αποτελέσματα και ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην Κρήτη που δεν είναι άλλο από την διαχείριση των υγρών αποβλήτων»είπε.

Ξεκινά διετές έργο για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης.

Παράλληλα, η λύση για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της Κρήτης, αυτό των κουνουπιών, που άπτεται της δημόσιας υγείας, δρομολογήθηκε μετά την υπογραφή του περιφερειάρχη στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο διετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 604.000 ευρώ, βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία γνωστοποιεί ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Νίκος Καμπάνης, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επανάκαμψη ασθενειών μεταδιδόμενων μέσω των κουνουπιών.

Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, την κλιματική αλλαγή και την εγκατάσταση ξενικών ειδών κουνουπιών, πέραν των εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας που καταγράφονται κάθε έτος στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, από το 2009 και μετά οπότε και εκδηλώθηκαν δεκάδες αυτόχθονα κρούσματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Με βάση τη σύμβαση για την καταπολέμηση κουνουπιών θα καταγραφούν νέα σημεία παρέμβασης που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά και σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, είναι σημαντικό ότι αξιολογητής του έργου θα είναι το ΙΤΕ που θα παρακολουθεί όλη την δουλειά για την καταπολέμηση και την καταγραφή με κορυφαίο επιστημονικό προσωπικό.

Στην ύπαιθρο της Περιφέρειας Κρήτης ελέγχονται ήδη περισσότερες από 3.500 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε τακτική βάση, πέραν των εστιών που ελέγχονται εντός των πόλεων και πραγματοποιούνται εργασίες καθημερινά με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων εργαζόμενων .

Τα σύγχρονα έργα καταπολέμησης κουνουπιών απέχουν πολύ από τυπικούς επαναλαμβανόμενους κύκλους ψεκαστικών εφαρμογών και αποτελούν πλέον πολυσχιδή έργα συλλογής χαρτογραφικών, εντομολογικών, επιδημιολογικών, κλιματολογικών κ.α. δεδομένων που οδηγούν στην λήψη αποφάσεων για τον χρόνο, τη θέση και τον τρόπο παρέμβασης.

Στο μεταξύ, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν προβλήματα από κουνούπια σε περιοχές αλλά και λαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμος Χανίων: Ξεκινούν οι εργασίες για τη νέα δημοτική βιβλιοθήκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments