Αυτοδιοίκηση
pagenews.gr / Αυτοδιοίκηση / Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί το δικό της «μέρισμα» από την συμφωνία με τους δανειστές
Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί το δικό της «μέρισμα» από την συμφωνία με τους δανειστές | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Ιουνίου 2018, 14:54 23 Ιουνίου 2018, 14:54

«Το δικό της «μέρισμα» από την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου» της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, ζητεί η Αυτοδιοίκηση. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, υπενθυμίζει ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί πάνω από 65% η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ( ΚΑΠ).

Επίσης υπενθυμίζει ότι της έχουν παρακρατηθεί «παράνομα θεσμοθετημένοι πόροι που ανήκουν στις τοπικές μας κοινωνίες, το ύψος των οποίων μόνο για την περίοδο 2010-2016, ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ».

Ο κ. Πατούλης διερωτάται , «αφού η χώρα πέτυχε μια τόσο καλή συμφωνία με τους δανειστές, γιατί είναι απαραίτητο να μας δεσμεύει το υπουργείο Οικονομικών τα χρήματά μας, και να μας δυσκολεύει στην καθημερινή μας λειτουργία; Τι είδους στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας είναι αυτό, που απαιτεί εφαρμοστικούς νόμους και πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με την συνταγματική πρόβλεψη για οικονομική αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης;».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι «για την Αυτοδιοίκηση η συμφωνία αυτή έχει νόημα κι αξία, μόνον αν συνοδεύεται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποκέντρωση πόρων, ρόλων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών».

Ετικέτες: 


2018