Πολιτισμός

Ο Ησαΐας Ματιάμπα στο pagenews.gr

Ο Ησαΐας Ματιάμπα στο pagenews.gr
Ησαΐας Ματιάμπα: "Θέλω να κάνω πράγματα που πρώτα απ’ όλα θα νιώθω περήφανος εγώ και μετά το παιδί μου".

Ησαΐα, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τον Αλέξανδρο Ρήγα και πώς προέκυψε η πρόταση στις “Εκκλησιάζουσες”, του Αριστοφάνη;

Με τον Αλέξανδρο Ρήγα, είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε. Την πρόταση, την έλαβα όσο έπαιζα στην παράσταση “Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή” και πριν παίξω στο Ακροπόλ στο “ Jesus Christ Superstar”.

Την εν λόγω πρόταση την αποδέχτηκα με απίστευτη χαρά. Αποτελεί για μένα μια τεράστια εμπειρία ο ρόλος, η επαφή με τον Αριστοφάνη και βέβαια η χαρά να συνεργαστώ μ’ όλους τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου. Η πρόταση αυτή, ήρθε στη σωστή στιγμή, οπότε μόνο καλά θα μπορούσα να αποκομίσω (γέλια).

Δυσκολεύτηκες να κατανοήσεις και στην συνέχεια να αποδώσεις το ρόλο σου ;

Στο πρώτο μισό της παράστασης κάνω την Ιππολύτη, μια αμαζόνα από τον Καύκασο και την Κριμαία. Είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα με στοιχεία βαρβαρότητας, θα έλεγα. Γενικά, όμως, δε δυσκολεύτηκα αρκετά.

Η προφορά ήταν ένα μόνο σημείο που ίσως να υπήρξε μια δυσκολία μέχρι να το βρούμε με τον Αλέξανδρο. Από εκεί και πέρα πρόβα με την πρόβα αναιρείς κάποια πράγματα που είχες στο μυαλό σου και δοκιμάζεις, μέχρι να φτάσεις στο τελικό στάδιο που είναι έτοιμο για να μπορεί να βγει στην παράσταση. Αλλά ακόμα κι εκεί βρίσκεις στοιχεία και κάνεις τροποποιήσεις ή και βελτιώσεις. Η δουλειά του ηθοποιού όπως και του σκηνοθέτη, δε μένει στιγμή στάσιμη.

Η εξέλιξη, ισούται με την τέχνη. Και από τη στιγμή που θέλεις να εξελιχθείς στόχος είναι να ανακαλύπτεις στοιχεία τα οποία θα σε κάνουν καλύτερο απ’ όσο είσαι. Κι αυτό είναι το όμορφο της υπόθεσης! Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σ’ αυτή τη δουλειά και συνεργάζομαι με το σχήμα αυτό. Θα είμαι δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς και συναδέλφους. Και όπως είπα και πριν μόνο θετικά στοιχεία έχω να πάρω απ’ αυτό το εγχείρημα, τα οποία θα με κάνουν και καλύτερο ηθοποιό, αλλά και καλύτερο άνθρωπο.

Είσαι φιλόδοξος ως χαρακτήρας;

Δε θα έλεγα ότι είμαι φιλόδοξος, θα έλεγα ότι θέλω συνέχεια να βελτιώνομαι και να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου μέσα απ’ αυτό που αγαπώ. Αν με ρωτάς κατά πόσο έκανα έκπτωση ή έβαλα “νερό στο κρασί μου” θα σου απαντήσω πως με το πέρασμα του χρόνου καλώς έπραξα ό,τι έπραξα (έκανα ελάχιστες εκπτώσεις) γιατί το σύνολο των αποφάσεών μου και της όλης μου δουλειάς και προσπάθειας επέφεραν καρπούς και μ’ έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.

Αν ξεκινούσες τώρα, θα έκανες τις ίδιες επιλογές και τις ιδέες σκέψεις;

Η απάντηση που μου βγαίνει απευθείας είναι να σου πω ότι “ναι”, θα έκανα ακριβώς τα ίδια… Χαίρομαι γι’ αυτά που έχω πράξει μέχρι τώρα και κυρίως χαίρομαι γι’ αυτά που μού έχουν δοθεί ως ευκαιρίες. Οπότε, προσπαθώ να παλεύω καθημερινά να βελτιώνομαι είτε σαν τραγουδιστής είτε ως ηθοποιός και να έχω την ωριμότητα να κάνω τις σωστές επιλογές οι οποίες θα με πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Προτιμάς την ηθοποιία ή το τραγούδι;

Είναι δύο πράγματα διαφορετικά μεταξύ τους. Έχουν και τα δύο τα καλά και τα κακά τους. Έχουν μια μουσικότητα και τα δύο, μια βάση ίδια δηλαδή αλλά στο θέατρο κρίνεσαι άμεσα, στην τηλεόραση όσον αφορά στην υποκριτική διαφέρουν τα πράγματα. Το τραγούδι είναι, επίσης, διαφορετικό. Το να μπορείς να γεμίσεις ένα μαγαζί, το να μπορείς να κάνεις επιτυχία στα ραδιόφωνα δεν είναι εύκολο επίσης, παρόλο που τα τελευταία 15 χρόνια τα ραδιόφωνα είναι ότι “να’ναι”.

Καταλήγοντας, μου βγαίνει το συμπέρασμα πως ό,τι κι αν κάνεις πρέπει να το αγαπάς. Η μαγκιά των καλλιτεχνών είναι να μην επαναπαύονται και κάθε μέρα να βρίσκουν κάτι καινούργιο. Να λένε: “ σήμερα τί έχω να κάνω αυτό αυτό κι αυτό”. Θέλω να κάνω πράγματα που πρώτα απ’ όλα θα νιώθω περήφανος εγώ και μετά το παιδί μου. Εάν καταλάβω πως έχω μείνει στάσιμος θα κόψω μαχαίρι αυτό που κάνω!

Ο ερχομός του παιδιού σας κατά πόσο άλλαξε την καθημερινότητά σας;

Την έχει απόλυτα αλλάξει (γέλια). Ο ερχομός του πρώτου μας παιδιού, τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι σαν ένα πολύ ισχυρό τονωτικό. Οπότε ότι κι εάν έχεις τραβήξει όλη την ημέρα, όταν βλέπεις το παιδί σου, όταν το έχεις στην αγκαλιά σου και το χαϊδεύεις, νομίζω πως ξεχνάς τα πάντα…

Ήθελες να κάνεις οικογένεια;

Από μικρός. Οι περισσότεροι μπορεί να θέλουν να κάνουν οικογένεια, ωστόσο πρέπει να είσαι και λίγο ρεαλιστής πριν μπεις στην όλη διαδικασία. Σημασία έχει να βρεις τον άνθρωπο πρώτα που σού ταιριάζει, να είσαι σίγουρος γι’ αυτόν και αργότερα μετά από διαδικασίες και διεργασίες που κάνει το ζευγάρι και αποφάσεις που καλείται να πάρει από κοινού, να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας. Μπορεί, βέβαια, αυτό να μην γίνει και ποτέ.

Εγώ πίστευα κάποτε ότι δε θα κάνω ποτέ οικογένεια και θα είμαι πάντα ο θείος Ησαΐας για τους φίλους και τα αδέλφια μου που θα έκαναν παιδιά. Πίστευα ότι τουλάχιστον θα έδινα αγάπη σε παιδιά που δεν είναι δικά μου. Έχει μεγάλη σημασία να δίνεις αγάπη γιατί αυτόματα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Κι αυτό είναι υψίστης σημασίας! Δεν έχει σημασία το στερεότυπο της μάνας ή και της ευρύτερης οικογένειας που ρωτούν: “πότε θα κάνεις οικογένεια”, ούτε και πρέπει να επηρεαζόμαστε αν δεν είμαστε έτοιμοι.

Οικογένεια κάνεις όταν υπάρχουν προϋποθέσεις και νιώθεις έτοιμος και σίγουρος μέσα σου. Αν δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις και πιέζεσαι οι συνέπειες θα είναι εμφανείς και ίσως και ολέθριες.

Η συμβουλή μου είναι να γεμίζουμε με αγάπη τις ζωές μας και στη συνέχεια και των διπλανών μας.

Εάν η γυναίκα σου περνούσε επιλόχειο κατάθλιψη. Πώς θα το αντιμετώπιζες;

Η απάντηση που μπορώ να σου δώσω είναι ότι δε θα το άφηνα να συμβεί. Είμαι δοτικός σαν άνθρωπος. Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι τι καταστάσεις έχω να αντιμετωπίσω. Αμέσως τότε θα πράξω ανάλογα μ’ αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου. Γι’ αυτό και σου λέω ότι δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε η γυναίκα μου να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη.

Αλλά, επειδή ποτέ δεν ξέρεις κι αυτά δεν είναι στο χέρι μας ειδικά όταν εξαρτώνται από αλλά άτομα, θα το αντιμετώπιζα όσο πιο καλά μπορούσα, προσφέροντας αγάπη, ασφάλεια και συμπαράσταση. Θα ήμουν πρακτικά δίπλα της συμβάλλοντας ενεργά στην καλή της ψυχολογία. Βέβαια, θεωρητικά μιλάμε αυτήν τη στιγμή καθότι εμείς ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε ανάλογη κατάσταση.

Είσαι ψύχραιμος ως άνθρωπος;

“Ναι”, είμαι πολύ ψύχραιμος. Είμαι ψύχραιμος σε καταστάσεις οι οποίες φέρνουν σ’ άλλους πανικό. Αλλά κι αυτό που έχω διαπιστώσει στα 34 μου είναι ότι σε σοβαρές συνθήκες αυτόματα “γίνομαι βράχος”, ώστε να μπορούν να υπάρξουν ισορροπίες εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Πες μας για τα τατουάζ που έχεις.

Είμαι λάτρης τους και ξέρω πως οι περισσότεροι από μας όταν τα κάνουμε τα επιλέγουμε με κάποιο συμβολισμό που έχει να κάνει με τα “πιστεύω” μας και την ψυχολογία μας. Πράγματι έχεις δίκιο.

Ήθελα πάνω μου σχέδια που δε θα τα μετάνιωνα σε βάθος χρόνου. Κάποια εξ αυτών είναι σύμβολα και άλλα είναι από ένα συγκεκριμένο παιδικό το οποίο μεγάλωσα. Στόχος μου ήταν να κάνω στο δεξί μου χέρι σύμβολα χριστιανικά και αφρικανικά και στο αριστερό παιδικά ή κόμικς τα οποία με μεγάλωσαν και με έκαναν αυτό που είμαι.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ως άνθρωποι όλα αυτά τα μηνύματα τα οποία έχουν συμβάλει για να δημιουργήσουν αυτό που είμαστε αυτήν τη στιγμή.

Από τότε που γεννιόμαστε, επηρεαζόμαστε από τους γονείς μας που είναι η μεγαλύτερη μας βάση, από το τα βιβλία που έχουμε διαβάσει, τα παιδικά έχουμε δει, τις παρέες μας κλπ που συνέβαλαν συνειδητά ή ασυνείδητα στο χαρακτήρα που έχουμε ως ενήλικες. Οπότε γι’ αυτό ξεκίνησα να χτυπάω tattoo. Κάποια στιγμή θα τα φτάσω στο σημείο που τα έχω φανταστεί και επιθυμήσει.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σου για την σεζόν που έπεται;

Σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάτι μουσικά γιατί τη σεζόν που μάς πέρασε έκανα πολύ θέατρο, αλλά θέλω να συνεχίσω και θεατρικά. Το θέατρο είναι μια δύναμη που δεν μπορώ να την συλλογιστώ ακόμα. Θέλω να συνεχίσω να το κάνω γιατί μέσα απ’ αυτό βελτιώνομαι. Μακάρι να μου δίνεται η δυνατότητα να το πράττω και βέβαια να αντιλαμβάνεται και το κοινό τις διεργασίες μου και την εξέλιξή μου.

Στον αντίποδα, δεν είναι όλα στο χέρι μας. Είτε ασχοληθείς με τη μουσική, είτε το θέατρο, θέλει πολύ κόπο, δουλειά και ιδρώτα για να καταφέρεις να κατακτήσεις αυτούς τους δρόμους.

Σού έχει γίνει κάποια τηλεοπτική πρόταση για να είσαι κριτής σε ένα reality show;

“Ναι”, πρόταση μου έχει γίνει. Αλλά δεν έχει καμία σημασία το πώς κρίνουμε εμείς τους άλλους. Σημασία έχει να κρίνουμε εμείς τον εαυτό μας. Τώρα τί κάνει ο καθένας για τον εαυτό του δικαίωμα του και καλά κάνει.

Ποια είναι η άποψή σου σε σχέση με τους διάττοντες αστέρες που εισβάλλουν στο χώρο της υποκριτικής χωρίς να έχουν σπουδάσει;

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο χρόνος και οι πράξεις μας δείχνουν το εάν αξίζουμε ή όχι. Το να μην έχεις τελειώσει σχολή δε σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος να ασχοληθείς με κάτι, είτε αυτό είναι υποκριτική, είτε μουσική.

Άρα εγώ ως Ησαΐας δε θα κρίνω κανένα και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και ό,τι καλύτερο μπορώ για να γίνομαι καλύτερος. Επιθυμώ, κάνω δουλειές για τις οποίες θα είμαι σε βάθος χρόνου περήφανος.

Τα κουστούμια όπως είδα τις μακέτες της Έβελυν Σιούπη είναι υπέροχα. Εσένα, πώς σου φαίνονται τα ρούχα σου;

Τα κοστούμια μου θα είναι άκρως αποκαλυπτικά. Είναι φανταστικά. Θα αερίζομαι άνετα το καλοκαίρι (γέλια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments