Τεχνολογία

Μιχάλης Τσάλτας: Ο άνθρωπος που κατασκευάζει στο σπίτι του πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους

Μιχάλης Τσάλτας: Ο άνθρωπος που κατασκευάζει στο σπίτι του πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους
Ο Μιχάλης Τσάλτας είναι ειδικός στην πληροφορική και πήρε την απόφαση να κατασκευάσει ένα πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους Dassault Mirage F1.

Ο Μιχάλης Τσάλτας πήρε αυτή την απόφαση πριν από 14 χρόνια.

Η αγάπη για τον πατέρα του και τη διαδικασία της πτήσης, καθώς και τα παιδικά χρόνια με άφθονες στιγμές μέσα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας ήταν αρκετά.

Έτσι λοιπόν ο Μιχάλης Τσάλτας αποφάσισε να μεταφέρει το ιδιότυπο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας του πατέρα του, πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα στο σπίτι του.

Ο νεαρός ειδικός στην πληροφορική επιχειρεί να κατασκευάσει με αυθεντικά εξαρτήματα, ένα πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους Dassault Mirage F1.

Είναι το αεροσκάφος που πετούσε από το 1978 μέχρι και το 1991 ο πατέρας του, σε μια ειδική κατασκευή.

«Ήταν πριν από 14 χρόνια που αποφάσισα να «φέρω στη ζωή» το αεροσκάφος με το οποίο πετούσε ο πατέρας και συγκεκριμένα το πιλοτήριο, μέσα στο οποίο πετούσε για πολλές ώρες σε αποστολές αναχαίτισης πάνω από το Αιγαίο», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Δυσμενείς συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις για τη Σχολή Ικάρων, όταν ήταν μαθητής, δεν εγκατέλειψε όμως την πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα της κατασκευής που χώρου, μέσα στον οποίο δεκάδες Έλληνες επαγγελματίες πιλότοι περιπολούσαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας επί δεκαετίες ώστε να μπορεί να την επιδεικνύει σε αεροπορικές εκθέσεις και γιορτές στο ευρύτερο κοινό.

Μιχάλης Τσάλτας: Το ενδιαφέρον του πατέρα του ήταν όμως πάντα το μεγαλύτερο του κίνητρο

«Από μόνος του, όποτε έβλεπε την πορεία της κατασκευής, μου έλεγε ιστορίες πάνω από το Αιγαίο, κάτι που με συγκινεί πάρα πολύ, να το ακούω· για παράδειγμα να μου λέει: αυτός ο διακόπτης έκαμνε αυτό, εκείνος το άλλο, όταν έδειχνε βλάβη κάναμε αυτό, βάζαμε τη μανέτα στο σημείο Χ, όταν θέλαμε να «γυρίσουμε» το αντίπαλο αεροσκάφος…», εξιστορεί ο Μιχάλης Τσάλτας.

Από την Αθήνα στη Χαλκίδα, στη συνέχεια στο Βέλγιο, όπου είχε μετατεθεί ο πατέρας του επί σειρά ετών και από εκεί στην Αθήνα και το Γαλάτσι, όπου ξεκίνησε και την κατασκευή.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του, με υποστηρικτές ιδιώτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νότιο Αφρική και μεγάλο κόστος, που επωμίστηκε προσωπικά.

Περισσότερα