Πολιτική

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Αυτά είναι τα 13 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης – Τα βιογραφικά τους

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Αυτά είναι τα 13 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης – Τα βιογραφικά τους
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ποια είναι τα 13 νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση. Η πορεία τους και το βιογραφικό τους.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Σε αρκετές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εντάσσοντας 13 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ρόλο στην κυβέρνηση είναι τα εξής: Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, Στάθης Γιαννακίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Καλογήρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Γιώργος Δημαράς, Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και τέλος ο Ακρίτας Καϊδατζής.

Ανασχηματισμός: Δείτε αναλυτικά τις κυβερνητικές θέσεις που αναλαμβάνουν:

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Εσωτερικών

Κατερίνα Νοτοπούλου, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στάθης Γιαννακίδης, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Παναγιώτης Ρήγας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών

Μιχάλης Καλογήρου, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού

Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ολυμπία Τελιγιορίδου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακρίτας Καϊδατζής, νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης

Τα βιογραφικά των νέων προσώπων της κυβέρνησης:

Κατερίνα Παπακώστα

Με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Πάνο Καμμένο, η Κατερίνα Παπακώστα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που την ήθελαν να συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ανέλαβε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

Η Κατερίνα Παπακώστα διετέλεσε υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1988.

Τότε η ρήξη είχε έρθει επειδή η κ. Παπακώστα υπερασπίστηκε τον Πάνο Καμμένο στην ολομέλεια της Βουλής, στην κόντρα που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ανεβαίνοντας στο βήμα της ολομέλειας η κ. Παπακώστα είχε πει πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο». Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η ΝΔ καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη με τον στρατηγό Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αγγέλας.

Στις 20 Ιουλίου η κ. Παπακώστα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (Ν.Ε.Ο.). Όπως σημειώνει η βουλευτής σε δελτίο Τύπου, πρόκειται για ένα κόμμα που τοποθετείται στην κοινωνική κεντροδεξιά και έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το 2004 εξελέγη Ευρωβουλευτής και ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τον 2005 μέχρι το 2006 διετέλεσε Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το 2007 στη β’ Αθηνών και επανεξελέγη το 2009. Τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ορίστηκε αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου λόγω διαφωνίας της με τις ρυθμίσεις του δευτέρου Μνημονίου, το οποίο κατεψήφησε στη Βουλή (12/2/2012) και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν την ψήφιση από τη Βουλή των νέων μέτρων το Νοέμβριο του 2012, με επιστολή της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη διαφωνία της.

Δύο χρονια αργοτερα, τον Ιούνιο του 2014, με αναρτηση της στο Facebook η κ. Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «θετική» την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας.

Μυρσίνη Ζορμπά

Γνώστης των θεμάτων του Πολιτισμού και με θητεία στο χώρο του βιβλίου, η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής (2000-2004), που κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Σταύρος Αραχωβίτης

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης γεννήθηκε το 1972 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαϊου του 2012, επανεξελέγη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ήταν συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ συμμετέχει σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μιλάει αγγλικά, γαλλικά.

Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάσθηκε επίσης επίσης ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία – τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Είναι τακτικό μέλος του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε, ενώ διετέλεσε γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων (2004-2005).

Κατερίνα Νοτοπούλου

Σε υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης αναβαθμίστηκε η 30χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου που μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988 και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.

Από νεαρή ηλικία είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ήταν ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», όπου στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014 είχε αναλάβει το έργο της εκπροσώπου τύπου της παράταξης.

Η 24χρονη τότε Κατερίνα μετρούσε ήδη αρκετή προϋπηρεσία στο γραφείο του σημερινού βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, εκτελώντας χρέη εκπροσώπου Τύπου για τον υποψήφιο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Αν και η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» δεν πήρε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε στην κάλπη, έχοντας αναδειχθεί πέμπτη σε ψήφους, η προσφορά και το έργο της Κατερίνας Νοτοπούλου αναγνωρίστηκαν.

Μιχάλης Καλογήρου

Μιχάλης Καλογήρου, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Σύριζα, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο κ. Καλογήρου, δικηγόρος, διατέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Με σπουδές στην Ιταλία, όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, συνεργάστηκε αρχικώς με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη, καθώς και στην ομάδα του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους Ναζί. Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας στη δικηγορική εταιρεία του Σωτήρη Φέλιου, με δραστηριοποίηση στο Δίκαιο των ΜΜΕ.

Είναι μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από μαθητής.

Στάθης Γιαννακίδης

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης γεννήθηκε το 1985 στην Καβάλα (33 ετών). Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ξάνθης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατά τη ΙΣΤ΄ Κοινοβουλευτική περίοδο διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Κατά τήν τελευταία Κοινοβουλευτική περίοδο συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Παράλληλα, παραμένει γραμματέας της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης. Μέλος του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είναι Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Βόλο της Μαγνησίας το 1962. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1986 είναι δικηγόρος και το γραφείο της στεγάζεται στο Βόλο. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά. Ομιλεί άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2012 όπως και στις Εκλογές του Ιουνίου 2012 εκλέχτηκε Βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.[1] Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής. Ήταν εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2016.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2016 ορίστηκε υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αρμόδια για θέματα Μεταφορών μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη.[2] Στον πρώτο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015 στις 5 Νοεμβρίου 2016, υπέβαλλε την παραίτησή της και τέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Είναι αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Βόλου, είχε διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος την περίοδο 2002-2005, επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Βόλου. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας των Ανηλίκων. Κατά τη την πενταετία 2003-2008 έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ και άλλων συναφών Νοσημάτων που εδρεύει στο Βόλο.

Παναγιώτης Ρήγας

Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι Έλληνας πολιτικός. Έχει χρηματίσει Έπαρχος, Νομάρχης, Βουλευτής και Υφυπουργός.

Γεννήθηκε το 1956 στην Καλαμάτα. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (Γαλλία).

Τοποθετήθηκε Έπαρχος Άνδρου (1986-1988) και Νομάρχης Χίου (1988-1989 και 1993-1994). Εξελέγη Νομάρχης Κυκλάδων το 1994 και το 1998, ενώ το 2002 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ, και επανεξελέγη το 2007 και το 2009. Από το Σεπτέμβριο 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Προυσαλόγλου.

Μάρκος Μπόλαρης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες το 1958. Έχει καταγωγή από Χανιά, Λήμνο και Σέρρες.

Σπούδασε στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1980 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση (Public Administration) στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983.

Από το 1985 άσκησε τη δικηγορία στις Σέρρες, ενώ συνέβαλε, μαζί με τον πατέρα του (Ηλία Μπόλαρη) στην ίδρυση της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας “Παρατηρητής”.

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Σερρών, ενώ από το 1990 ως το 1994 (επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Ζήση Μητλιάγκα) διετέλεσε αντιδήμαρχος Σερρών, αρμόδιος για τον πολιτισμό και αθλητισμό. Επί των ημερών του, οικοδομήθηκε το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης των Σερρών.

Έκανε πολυετή αγώνα για την ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των κλεμμένων χειρογράφων των Ι. Μ. Ιωάννου του Προδρόμου και Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης από τους Βουλγάρους. Με επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή ζήτησε η επιστροφή να μπει ως όρος στην επικείμενη τότε εισδοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012) .

Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο διάστημα 2009-2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Στις δημοτικές εκλογές 2010 κατέβηκε σαν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ).

Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα και οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου [1].

Στον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011, ο Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, στη θέση του Υφυπουργού Υγείας. Από τη θέση του αυτή προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων, μέσα από απογραφή των δικαιούχων, η οποία ανέδειξε πως 40 περίπου χιλιάδες έπαιρναν (36.294 άτομα επί συνόλου 240.292) επιδόματα παράνομα, γλυτώνοντας το δημόσιο ταμείο πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος [2]. Στην ίδια θέση συνέχισε και σαν υφυπουργός στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου-Μπόλαρη, συμβολαιογράφο, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Γιώργος Δημαράς

Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο- Κουτσοχέρι Μεσολογγίου στις 16-12-1946 από αγροτική οικογένεια, τελείωσε την Παλαμαϊκή Σχολή Μεσολογγίου και μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές και εργασία. Είναι Πολ. Μηχανικός και ίδρυσεγραφείο μελετών και κατασκευών, παρακολούθησε και οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ. Στη δικτατορία συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου , συνελήφθη και βασανίστηκε. Μεταδικτατορικά ενεργοποιήθηκε μέσα από την αριστερά και την οικολογία και αγωνίστηκε για ζητήματα δημοκρατίας, παιδείας, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. , μέλος Δ.Σ. συλλόγων μηχανικών , μέλος της επιτροπής σύνταξης του ΓΟΚ επί Αντ. Τρίτση, μέλος επιτροπής Υπουργείου Παιδείας για θέματα τεχνικής εκπαίδευσης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Δήμου Αγ. Παρασκευής , πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Αγώνα για τη προστασία του Υμηττού , μέλος και συντονιστής του Πανελλαδικού Δικτύου Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τη δημιουργία των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ». Στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος της επιτροπής εκλογικού προγράμματος, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής . Συμμετείχε στην επιτροπή χωροταξίας και αναπλάσεων καθώς και στην επιτροπή παιδείας και πολιτισμού. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε Βουλευτής στη Β περιφέρεια Αθηνών, ως ο πρώτος Οικολόγος Πράσινος βουλευτής και ο πρώτος οικολόγος βουλευτής από τη διάλυση των Οικολόγων Εναλλακτικών το 1993. Συμμετέχει στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στη μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Γεννήθηκε στη Καστοριά το 1966. Σπούδασε Κτηνιατρική (Α.Π.Θ.) και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.). Ιδιώτης κτηνίατρος. Εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου. Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης (1993, 1996). Αποχώρησε το 1998. Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Εκλέγεται Βουλευτής Καστοριάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Ακρίτας Καϊδατζής

Ο Ακρίτας Καϊδατζής είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία και Συνταγματικές Ελευθερίες.

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974 και Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Ανοβέρου και Βρέμης.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ (2001-2003) και στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (2005-2006), αλλά και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ (2005-2007).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments