Οικονομία

Moody’s: Ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Moody’s: Ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Moody’s: Η απόφαση συνιστά έκπληξη καθώς επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβαλε την προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής απόφαση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας χωρίς να δίνει κάποια εξήγηση για την απόφασή του αυτή.

Η απόφαση συνιστά έκπληξη καθώς επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από «Β3» σε «Β2».

Ο οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε κάποια εξήγηση για αυτή την απόφασή του.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική φορά που ο συγκεκριμένος οίκος δεν επικαιροποιεί την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η προηγούμενη φορά ήταν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο στις 21 Φεβρουαρίου είχε προβεί εκτάκτως σε αναβάθμιση – έκπληξη, ανεβάζοντας το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες (σε B3 από Caa2).

Λίγες εβδομάδες αργότερα και η Fitch Ratings προέβη σε αντίστοιχη κίνηση, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, για δεύτερη φορά φέτος, αφήνοντάς την μόλις τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν αποτελέσματα όπως ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ», ενώ στη θετική αξιολόγηση θα συνυπολογιζόταν και η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα, είχε αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Ο οίκος προειδοποιούσε πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πιέσεις αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και για τις οποίες έχει δεσμευτεί ή αν σημειώνονταν εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές για τον οποιονδήποιτε λόγο.

Διαβάστε Eπίσης