Πολιτική

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας
Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Νωρίτερα ΜΜΕ στα Σκόπια έκαναν λόγο ότι ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Σε θρίλερ εξελίσσεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών

«Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε, εγκαταλείποντας τη συνέλευση, όπως μεταδίδει το TV21.

Παράλληλα, οι ζυμώσεις στη σκοπιανή βουλή συνεχίζονται με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να προσπαθεί να βρει τον “μαγικό αριθμό” που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές.

Άξιο μνημόνευσης, ότι η συζήτηση στην Βουλή ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσεις στη 13:00 μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία. Νωρίτερα το μεσημέρι, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές είχε μεταδώσει ότι η πλειοψηφία είχε επιτευχθεί και ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αργότερα όμως, το πρακτορείο ειδήσεων MIA επεσήμανε ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες, προς το παρόν, πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στη  Βουλή των Σκοπίων στις δέκα το βράδυ.

Ζυμώσεις και καταγγελίες από την αντιπολίτευση

Το VMRO δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι είχε ζητήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ερωτήθηκε για τις φήμες ότι επτά βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, ο Μιλοσόσκι ανέφερε ότι μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι η βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού.

Καταγγελίες για δωροδοκία

Ακόμη, σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές».

Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία

Εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα προκηρύξει εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments