Πολιτική

Τουρκία Ανατολική Μεσόγειος: Αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής

Τουρκία Ανατολική Μεσόγειος: Αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής
Τουρκία Ανατολική Μεσόγειος: Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ τόνισε πως το Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή.

Τουρκία Ανατολική Μεσόγειος: O τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις παρενοχλήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής που επεξεργάστηκε το Γενικό Επιτελείο τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας σύμφωνα με το αμυντικό περιοδικό Defence, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει ότι σύντομα η Άγκυρα θα ανακοινώσει τους νέους κανόνες εμπλοκής.

Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει:

«Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί.

Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής.

Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Defence Turk, οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν αυξάνοντας την αντίδραση σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο της απειλής.

Έτσι, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής θα υπάρχει δυνατότητα όπως η αρμοδιότητα διαταγής να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και τον χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικό ενός πλοίου.

Με τους νέους κανόνες εμπλοκής, σύμφωνα με το περιοδικό, θα διασφαλιστεί η αποφασιστική αντίδραση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση προσπάθειας παρεμπόδισης των εργασιών ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Φατίχ που τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για οικονομικά θέματα, προχώρησε χτες σε νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας.

Ο ίδιος είχε γράψει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ», ότι τυχόν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο θα καταλήξει σε «στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα».

Ο Μπουλούτ ισχυρίζεται παράλληλα, ότι Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι και Ισραηλινοί επιδιώκουν ένα «βρώμικο παιχνίδι στη Μεσόγειο, νομίζοντας ότι έχουν πίσω τους και τους “μεγάλους αδελφούς”».

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά «όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης».

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε:

«Η καρδιά θέλει η Ελλάδα με την Τουρκία να είναι ‘οι καλύτεροι φίλοι, οι καλύτεροι γείτονες’ στην περιοχή αλλά δεν γίνονται.

Δεν γίνονται όχι εξαιτίας μας, αλλά εξαιτίας εκείνων».

Υποστηρίζει ότι η δύναμη της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ελλάδας.

«Ελπίζω η Ελλάδα να μην μπει σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι, να μην γίνει εργαλείο, να μην αφήσει να την χρησιμοποιήσουν…

Τυχόν φυσική παρενόχληση των τουρκικών πλοίων και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα τελειώσει με μια στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα και θα προκαλέσει πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε κάθε τομέα.

Ελπίζω να κερδίσει η λογική, να κερδίσει η φιλία, να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή» έγραψε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Τουρκία Ανατολική Μεσόγειος: Προπαγανδιστικό βίντεο εκφοβισμού με τορπιλισμό σκάφους

Η σπουδή της Άγκυρας να εκφοβιστούν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ δημοσίευσε την Κυριακή, βίντεο από άσκηση σε ανύποπτο τόπο και χρόνο.

Σε αυτό, τουρκικό υποβρύχιο εξαπολύει τορπίλη κατά παροπλισμένου εμπορικού σκάφους – σταθερού στόχου, το οποίο και ανατινάσσει.

Δείτε το βίντεο:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης