Διεθνή

Βραζιλία: Η επόμενη μέρα με ένα ακροδεξιό στο τιμόνι της χώρας (pics & vids)

Βραζιλία: Η επόμενη μέρα με ένα ακροδεξιό στο τιμόνι της χώρας (pics & vids)
Βραζιλία: Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Βραζιλία: O πρώην λοχαγός του στρατού θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σε μια Βραζιλία όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο, έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη και δηλητηριώδη προεκλογική εκστρατεία.

Με ποσοστό 55,2% έναντι 44,8% του κεντροαριστερού Φερνάντου Χαντάντ, ο Μπολσονάρου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σκορπώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς του και τρόμο στους επικριτές του.

Η νίκη του Μπολσονάρου με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά δείχνει πως κέρδισε το μήνυμά του για επιβολή του νόμου και της τάξης και των οικογενειακών αξιών.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε μετά τη νίκη του πως η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία και το σύνταγμα. «Αυτό δεν είναι δέσμευση του κόμματος, ούτε ο λόγος ενός άνδρα. Είναι ένας όρκος μπροστά στον Θεό» είπε χαρακτηριστικά. «Θα αλλάξουμε μαζί τη μοίρα της Βραζιλίας» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, μετά τη νίκη του επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του Φερνάντου Αντάτζι.

Οι ψηφοφόροι του Μπολσονάρου βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για την επικράτησή του ενώ συγκεντρώθηκαν και έξω από το σπίτι του, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κρατώντας σημαίες της Βραζιλίας και ρίχνοντας πυροτεχνήματα.

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του Χαντάντ, επικρατούσε κατήφεια και θλίψη. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν υπέρ του μίσους και των όπλων» είπε μία εξ αυτών, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Τον Μπολσονάρου συνεχάρη και ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έχει δηλώσει πως θαυμάζει.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το εάν, με δεδομένα όσα είπε προεκλογικά, η εκλογή Μπολσονάρου αποτελέσει «τεράστιο κίνδυνο» για τους γηγενείς της Βραζιλίας, τις κοινότητες ΛΟΑΤ, τους μαύρους, τις γυναίκες, τους ακτιβιστές και την κοινωνία των πολιτών.

Ο Μπολσονάρου θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2019. Έχει ήδη πει πως η κυβέρνησή του θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και πως δεν αποκλείεται η χώρα του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Έχει επίσης δεσμευτεί πως θα «καθαρίσει» τη Βραζιλία από τους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments